Wydanie 27 z dnia 7 lipca 2010 r. (2010-07-06)

Wrzosowy, lipowy czy gryczany – każdy jest dobry

MIÓD NA... PROSTATĘ

Leczenie darami przyrody jest bodaj tak stare jak świat. Człowiek, aby uśmierzyć ból, od niepamiętnych czasów uciekał się do roślin, którym przypisywał początkowo magiczną moc, a następnie uczył się poznawać ich właściwości.  

Ale nie tylko rośliny wykazują działanie lecznicze. Również naturalne produkty, m.in. miody wytwarzane przez pszczoły z nektaru kwiatowego, które od lat znajdują uznanie i wzbogacają naszą dietę.

Mniej popularne gatunki
Miodów pszczelich jest kilka gatunków, a każdemu z nich przypisuje się określone właściwości. Stosunkowo rzadko występuje, a tym samym jest trudno osiągalny, miód wrzosowy. Wyróżnia się jasnobrunatną barwą z odcieniem czerwonawym, zaś przede wszystkim galaretowatą substancją. Ma słabo wyczuwalny zapach kwiatów wrzosu i przyjemny lekko gorzkawy smak. Ta najmniej popularna odmiana miodu zalecana jest mężczyznom w starszym wieku.

Jacek Kolesiewicz

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży


Komentarze

nr 18 z 2024 r. 2024-04-29
Kino Stylowy
  • 913.jpg
  • Zanieczyszczenie powietrza: Biłgoraj
  • Zanieczyszczenie powietrza: Zamość
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem