Wrzosowy, lipowy czy gryczany – każdy jest dobry
MIÓD NA... PROSTATĘ
Ale nie tylko rośliny wykazują działanie lecznicze. Również naturalne produkty, m.in. miody wytwarzane przez pszczoły z nektaru kwiatowego, które od lat znajdują uznanie i wzbogacają naszą dietę.
Mniej popularne gatunki
Miodów pszczelich jest kilka gatunków, a każdemu z nich przypisuje się określone właściwości. Stosunkowo rzadko występuje, a tym samym jest trudno osiągalny, miód wrzosowy. Wyróżnia się jasnobrunatną barwą z odcieniem czerwonawym, zaś przede wszystkim galaretowatą substancją. Ma słabo wyczuwalny zapach kwiatów wrzosu i przyjemny lekko gorzkawy smak. Ta najmniej popularna odmiana miodu zalecana jest mężczyznom w starszym wieku.
Jacek Kolesiewicz
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży