Jogurt uznawany jest za napój o właściwościach uzdrawiających i odmładzających
NATURALNE BOGACTWO
Bakterie przetwarzają cukier (laktozę) w kwas mlekowy, powodując denaturację zawartego w mleku białka. Dzięki temu jogurt uzyskuje charakterystyczną, gęstą konsystencję i smak.
Produkcję zapoczątkowali pasterze - mieszkańcy terenów należących dziś do Turcji i Bułgarii. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa „ya-urt" oznaczającego kwaśne mleko. Do dziś na jogurt Bułgarzy mówią „jugurt" lub „kiseło mleko". Napój jest tam wciąż popularny, podobnie jak na całych Bałkanach i w Grecji, gdzie ma bardzo gęstą konsystencję i jest spożywany z dodatkiem miodu. Jogurt uznawany jest za napój o właściwościach uzdrawiających i odmładzających. Wzmacnia odporności na choroby, na ataki zarazków nawet gruźlicy i tyfusu.
(JD)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży