Wydanie nr 13 z 2024 r. (2024-03-26)

NA WIELKANOCNYM STOLE

NA WIELKANOCNYM STOLE
U nas już świątecznie, smakami wielkanocnymi dzielimy się podczas warsztatów. Wszystkie są sprawdzone, zawsze się udają, a smak... wyborny, na jaki zasługuje świąteczny stół – zapewnia Elżbieta Burcan, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich ze Skaraszowa, która jednocześnie przewodzi Stowarzyszeniu Kobiet na rzecz promocji i rozwoju środowisk lokalnych 28+. Do koła, oprócz szefowej, należą: Ewa Romaszko, Ewa Sołoducha, Anna Teterycz, Renata Teterycz, Justyna Burcan, Monika Olejarczuk, Marzena Kawala, Małgorzata Rybak, Ewelina Soboń i Grażyna Sowa. Specjalnie dla czytelników TZ dzielą się recepturami na dania, których nie może zabraknąć na stole wielkanocnym.

Zakwas na żurek

Składniki: 1 szkl. mąki żytniej razowej, 3 l letniej, przegotowanej wody, 3 ząbki czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego, 2 łyżki soli, skórka chleba razowego.

 


Wykonanie: mąkę wsypać do słoja. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki. Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoja. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu, a na wierzch skórki chleba. Zamieszać. Przykryć gazą (lnianą ściereczką). Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą. Gdy będzie wyczuwalny kwaśny smak, przecedzić. Wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki na kolejne porcje.

 

 

 

Żurek wielkanocny

Składniki: 6 białych kiełbasek, zakwas (1/2 l), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, kilka płatków suszonych prawdziwków, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, natka pietruszki.

 


Wykonanie: cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć. Zalać wodą (2 l). Dorzucić grzyby oraz przyprawy. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować. Ugotowaną kiełbasę przełożyć na talerz. Do garnka wlać zakwas na żur – tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Przykryć i zagotować. Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana). Żur przecedzić. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.

 


Rolada mięsna

Składniki: 40 dag sera żółtego, 4 jajka, 1 szkl. majonezu, 2 łyżki wody gazowanej. Masa mięsna: 70 dag mięsa mielonego, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 jajka, przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, papryka słodka, majeranek.

 


Wykonanie: starty ser wymieszać z 4 jajkami ubitymi na gładką masę, majonezem i wodą. Masę wyłożyć na prostokątną dużą blachę wyłożona papierem. Piec 20 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić. Mięso wymieszać z pokrojonymi i podsmażonymi pieczarkami z cebulą, 2 jajkami i przyprawami. Masę mięsną wyłożyć na ostudzony placek, zwinąć w rulon, piec 50 minut w temp 160 st. C. Można podawać na gorąco lub zimno, z sosem i surówką.

 

 

 

Pasztet z grzybami i żurawiną

Składniki: 3 udka z kurczaka, 70 dag łopatki wieprzowej, 50 dag g boczku surowego, 25 dag wątróbki drobiowej, 3 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, sól, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, 4 liście laurowe, łyżka majeranku, 2 bułki namoczone w wodzie, 5 dag suszonych prawdziwków, 20 dag pistacji, 4 jajka, łyżka smalcu, łyżeczka przyprawy do pasztetów, szczypta: papryki słodkiej, suszonej bazylii, gałki muszkatołowej.

 


Wykonanie: grzyby namoczyć. Pistacje obrać, wstępnie podgotować (przez kilka minut). Mięso podsmażyć, dodać grzyby (wraz z wodą), jarzyny, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotować. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć. Ugotowane i schłodzone mięso oddzielić od kości, wraz z wątróbką, grzybami i jarzynami przepuścić przez maszynkę do mielenia (2 razy). Dodać pistacje, roztrzepane jajka i przyprawy. Wyrobić bardzo dokładnie, po czym przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 1,5 godz. w temp. 180 st. C. Podawać z żurawiną.

 


Jajka nadziewane szpinakiem

Składniki: 3 jajka, 3 małe garści świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól i pieprz.

Wykonanie: ugotować jajka na twardo, obrać i przekroić na pół. Przygotować szpinak. Oderwać ogonki od listków, odrobinę rozdrobnić nożem. Obrać czosnek i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej szpinak z czosnkiem. Przełożyć do naczynia wystudzony szpinak, czosnek, żółtka jajek i przyprawy. Zmiksować całość blenderem. Nadziewać zagłębienia po żółtku. Udekorować.

 


Jaja można nadziewać rozmaitymi farszami. W każdym dodając wydrążone z ugotowanych jaj żółtka. Oto kilka propozycji.

 


Z farszem pieczarkowym

Składniki: 2 łyżki majonezu, 50 dag pieczarek, 1 cebula, 7 jaj.

Wykonanie: jajka ugotować, przekroić, wydrążyć żółtka. Pieczarki pokroić drobniutko, podsmażyć z pokrojoną w kotkę cebulą, wymieszać z ugotowanymi żółtkami i majonezem. Masą nadziewać jajka. Udekorować rzeżuchą.

 


Z farszem łososiowo-chrzanowych

Składniki: 6 jaj, 7 dag łososia wędzonego, 2 łyżki masła, 1 łyżka majonezu, szczypiorek, 1 łyżka chrzanu tartego, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz.

 


Z farszem wiosennym

Składniki: 1 łyżka majonezu, 4 jajka, 6 rzodkiewek, ogórek zielony, 2 łyżki szczypiorku, sól, pieprz, kiełki rzodkiewki do dekoracji.

 


Z oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki: 6 jaj, 1 łyżka orzechów pinii, 2 łyżki czarnych oliwek, 4 dag pomidorów suszonych w oleju, świeża bazylia, 7 dag sera ricotta, sól, pieprz.

 


Z tuńczykiem

Składniki: 1 łyżka majonezu, 6 jaj ugotowanych na twardo, puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżeczka chrzanu, 4 rzodkiewki, łyżeczka posiekanej pietruszki.

 

 

 

Z szynką i szczypiorkiem

Składniki: 7 jaj, 25 dag szynki, 5 łyżek majonezu, pęczek szczypiorku, kiełki brokułu, sól, pieprz cytrynowy, 2 łyżki chrzanu.

 


Roladki z jajek w szynce

Składniki: 7 jaj ugotowanych na twardo, 3 ogórki kiszone, 14 plasterków szynki, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz cytrynowy, szczypiorek.

Wykonanie: żółtka wymieszać z drobno pokrojonymi ogórkami, szczypiorkiem, majonezem i przyprawami. Farszem nadziewać białka. Całość zwinąć w ciasne ruloniki z szynki. Spiąć wykałaczką. Podawać z delikatnie ostrym i ziołowym sosem zrobionym z jogurtu.

 

 

 

Mazurek z bakaliami

Składniki: 1,5 szkl. mąki, 20 dag margaryny, 1/4 szkl. cukru, 3 gotowane żółtka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, bakalie: rodzynki, orzechy, morele, migdały, śliwki wędzone, kajmak (mała puszka), powidła śliwkowe.

 


Wykonanie: do mąki dodać proszek do pieczenia, cynamon, cukier i pokrojoną na wiórki margarynę. Rozetrzeć palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut. Ciastem wyłożyć spód formy, podziurkować go widelcem. Piec w temp. 160 st. C przez ok. 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na spodzie rozsmarować powidła śliwkowe i ułożyć bakalie. Polać masą kajmakową, udekorować czekoladą, wiórkami migdałowymi, skórką pomarańczową.

 


Babka wielkanocna

Składniki: 5 jajek, 1/2 margaryny, 3 szkl. mąki, 1 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. śmietany, 1/2 proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, sok z cytryny i sok z pomarańczy, skórka z całej pomarańczy, 3 łyżki oleju.

 


Wykonanie: formę do babki (z kominkiem), posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Dodać proszek do pieczenia, ubite na puszystą masę jajka z cukrem, roztopioną i ostudzoną margarynę, śmietanę, cukier waniliowy, sok z cytryny i pomarańczy. Ubijać aż powstanie puszysta masa. Wyłożyć do formy. Piec w temp. 175 st. C przez około 35 minut lub do próby suchego patyczka. Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub lukrem i startą skórką pomarańczową.

her

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem