Wydanie nr 4 z 2024 r. (2024-01-22)

KARNAWAŁOWE PRZYSMAKI

KARNAWAŁOWE PRZYSMAKI
Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju, kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz cukiernik, zgłębiają w szkole wiedzę z zakresu współczesnej sztuki kulinarnej oraz nowoczesnego cukiernictwa. Odnoszą sukcesy w licznych konkursach i olimpiadach o tematyce gastronomicznej, uczestniczą w praktykach zawodowych w kraju i za granicą. Młodzież ma do dyspozycji bardzo dobrze wyposażone pracownie: gastronomiczne oraz kelnerską. Uczniowie przygotowują w nich pyszności na różne okazje. Tym razem podpowiadają, czym można zaskoczyć gości podczas imprezy karnawałowej. Swoje propozycje wykonali pod kierunkiem: Beaty Luchowskiej, Anny Różańskiej, Iwony Szeptuch i Anny Brodaczewskiej – nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

Sałatka z buraka i szpinaku

Składniki: 200 g liści szpinaku, 3 pieczone buraki, 100 g sera fety, 30 g nasion słonecznika, 100 g boczku. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1 łyżeczka octu balsamicznego.
Przygotowanie: Szpinak umyć. Buraki pokroi w słupki, ser fetę w kostkę. Słonecznik uprażyć. Boczek pokroić w paski i obsmażyć. Wszystkie składniki ułożyć dekoracyjnie na półmisku i polać sosem.

Rolada omletowa
Składniki: 5 jaj, 200 g sera żółtego, 5 łyżek majonezu, 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 200 g pieczarek, 1 cebula, 20 g masła, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Jajka ubić. Dodać starty na tarce ser i majonez. Wszystko wymieszać. Masę jajeczną wylać na wyłożoną papierem blachę i piec przez 15-20 minut w temp. 170 st. Pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę poddusić na maśle. Filet rozbić na cienki płat i posypać przyprawami. Na upieczony omlet ułożyć rozbity filet i pieczarki. Ciasno zwinąć w rulon, owinąć w papier do pieczenia. Piec ponownie przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika roladę wystudzić i pokroić w plastry.

Tortille z szynką i papryką
Składniki: 1 opakowanie tortilli, 1 opakowanie serka Almette chrzanowego, 1/2 główki sałaty, 1 papryka czerwona, 4 ogórki kiszone, 200 g szynki konserwowej w plastrach, natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie: Tortille posmarować serkiem, ułożyć sałatę, plastry szynki oraz pozostałe warzywa. Zwinąć w ciasny rulon, owinąć folią i schłodzić. Gotowe tortille pokroić w skośne plastry o szerokości ok. 2 cm. Ułożyć na półmisku i udekorować natką pietruszki.

Magdalenki – francuskie ciasteczka w kształcie muszelek
Składniki: 50 g masła, 2 średnie jajka, 55 g drobnego cukru, 27 g mąki migdałowej, 40 g mąki pszennej tortowej, 15 g kakao i 130 g czekolady do dekoracji.
Przygotowanie: Masło rozpuść i ostudzić. Połączyć przesianą mąkę pszenną, mąkę migdałową i skórkę z cytryny. Ubić całe jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Do ubitych jajek stopniowo dodać sypkie składniki i wymieszać. Następnie powoli dodawać ostudzone masło, delikatnie wymieszać i odstawić masę do lodówki na 2 godziny. Foremki na magdalenki ustawić na dużej płaskiej blaszce. Do foremek przełożyć ciasto. Magdalenki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piec przez 8-9 minut, aż wierzch ciasteczek zarumieni się i będzie uginał się pod dotykiem. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawić w formie przez kilka minut. Wyjąć magdalenki z foremek i udekorować rozpuszczoną czekoladą.
mp

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem