Wydanie nr 1 z 2024 r. (2024-01-02)

RESZTKI W JEDNYM GARZE

RESZTKI W JEDNYM GARZE
Co jest najsłynniejszym naszym jednogarnkowcem? Odpowiedź jest oczywista: bigos. Ale nawet najlepszy nie ma tu monopolu. Dania jednogarnkowe, czyli te przyrządzane ze wszystkich składników w jednym rondelku czy brytfannie, są przeróżne. Dowodzą tego receptury, jakie prezentuje przebogata w pomysły strona kulinarna kwestiasmaku.com. A czas, gdy po świętach w każdej kuchni zostaje sporo potraw i specjałów, idealnie się w pomysły w jednym garze wpisuje.

Gulasz z marchewką i suszonymi pomidorami

Składniki: (2 porcje) 400 g mięsa z udźca indyka, sól i pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta płatków chili oraz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 250 ml bulionu, kilka kawałków suszonych pomidorów, 1/3 szkl. śmietanki 30 proc. z kartonika lub 18 proc. do zup i sosów, natka pietruszki.

 


Wykonanie: pokrojone mięso (ok. 2 cm) doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i płatkami chili. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Rozgrzać masło na patelni i wrzucić mięso, obsmażać z każdej strony na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę – smażyć mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować przez ok. 30-35 min. (aż mięso będzie miękkie). Dodać pokrojone pomidory, wlać śmietankę i delikatnie zagotować. Posypać natką pietruszki.

 

 

 

Udziec z gorgonzolą

Składniki: (3 porcje) 500 g filetu z indyka lub kurczaka, 80 g cieniutkiego boczku lub szynki parmeńskiej, 180 ml śmietanki 30 proc., 90 g sera gorgonzola, 1/2 łyżki posiekanej bazylii lub natki pietruszki, kilka pomidorków koktajlowych.

 


Wykonanie: mięso pokroić na kawałki, rozbić tłuczkiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Fileciki zawinąć w plasterki boczku lub szynki. Na patelni obsmażyć mięso z dwóch stron na większym ogniu aż boczek się lekko podtopi i zrumieni. Zdjąć z patelni, wylać tłuszcz i wyczyścić patelnię ręcznikiem papierowym. Ustawić patelnię na średnim ogniu, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę. Mieszając podgrzewać aż ser się roztopi. Włożyć mięso i podgrzewać razem przez ok. 1 minutę, posypać bazylią lub natką. Podawać z ziemniakami lub makaronem, do tego rucola, pomidorki i cebulka.

 

 

 

Placek ziemniaczany ze strogonowem

Składniki: (2 porcje) 400 g ziemniaków, 1/2 cebuli, sól, pieprz, oliwa. Boeuf strogonow: 200 g polędwicy wołowej (sprawdzi się też wieprzowa), 5 pieczarek, 1/2 cebuli, 1 łyżka masła, szczypta mielonej czerwonej papryki, szczypta tymianku, pół łyżeczki musztardy, 1/3 szkl. gorącego bulionu (lub wody + 1 łyżka sosu sojowego), 3 łyżki śmietanki 30 proc., natka pietruszki.

 


Wykonanie: piekarnik nagrzać do 230 st. C. Dno i bok żaroodpornej formy posmarować oliwą. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut, następnie ustawić jeszcze wyższą moc piekarnika i piec placek jeszcze przez ok. 5 min. aż się zrumieni. Wyjąć z piekarnika. Polędwicę pokroić na cienkie plasterki w poprzek włókien, a te na paski. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę i zeszklić na patelni na łyżce masła. Dodać mięso, obsmażyć, doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz tymiankiem. Dodać pieczarki i smażyć razem jeszcze przez ok. 2-3 min. w międzyczasie dodając musztardę. Wlać gorącą wodę z sosem sojowym i gotować na większym ogniu przez ok. 2-3 minuty aż ilość płynu się zredukuje. Na koniec dodać śmietankę i zagotować. Polewać placek ziemniaczany.

 

 

 

Miszmasz z ziemniakami i fasolą

Składniki: (4 porcje) 5 małych udek kurczaka, sól morska, 1 łyżka oliwy, 10 małych ziemniaczków, 3-4 ząbki czosnku, 1 puszka białej fasoli, 4 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tymianku suszonego, 1 szkl. gorącego bulionu, 1/2 szkl. czarnych oliwek, 1 łyżka masła, 2 łyżek sosu sojowego i 1 łyżki oliwy. Można też użyć 3/4 szkl. bulionu i 1/4 szkl. białego wina.

 


Wykonanie: piekarnik nagrzać do 200 st. C. Udka doprawić solą. Ziemniaki pokroić na 1-2 cm plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, położyć udka skórką do dołu i smażyć przez około 3-4 minuty aż skórka będzie chrupiąca i złota, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty. Udka przełożyć do garnka, a na patelnię włożyć ziemniaki oraz czosnek, smażyć przez około 3-4 minuty, następnie przełożyć do garnka. Dodać fasolę, tymianek, oliwki, masło i gorący bulion. Przykryć i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Posypać pietruszką.

 

 

 

Pęczak z warzywami po meksykańsku

Składniki: (na 2 porcje) 1/3 szkl. kaszy pęczak, 1 szkl. bulionu, 2 łyżki oliwy, 1/2 cebuli, 1 czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, 5-6 pieczarek, po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, oregano i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i kurkumy, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki fasoli, 50 g sera żółtego np. mozzarelli, 2 łyżki szczypiorku, świeża kolendra, papryczka chili.

 


Wykonanie: kaszę wypłukać, wlać 1 szkl. bulionu i gotować pod przykryciem przez ok. 25-30 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn. Do dużej i głębokiej patelni wlać oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę (zeszklić), paprykę oraz pokrojone w plastry pieczarki, co chwilę mieszając smażyć przez ok. 8 minut. Warzywa posypać solą oraz pieprzem, dodać drobno starty czosnek, ugotowany pęczak oraz przyprawy. Smażyć przez około 3 min. Dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę, czerwoną fasolę. Wymieszać i wszystko razem podgrzać. Posypać szczypiorkiem i serem, zamknąć pokrywę, odstawić z ognia i odczekać ok. 2 minuty, aż ser się rozpuści.

her

 


 

 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem