NA PRYWATKĘ ZRÓB SAŁATKĘ!
Sałatka w słoiku
Składniki: szklanka ulubionego makaronu, puszka kukurydzy, pół brokuła, ser halloumi, opakowanie ulubionego mixu sałat, zielony ogórek, ulubiony sos sałatkowy.
Wykonanie: makaron i brokuła ugotować, ostudzić. Ogórka pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser pokroić w plastry i usmażyć na patelni grillowej. Sos zrobić z torebki lub własny, jak kto woli. Na dno słoika wylać porcję sosu, włożyć sałatę, następnie makaron, kukurydzę, ogórka, brokuła i ser halloumi.
Tatar ze śledzia po węgiersku
Składniki: 2 płaty śledziowe solone, 4 ogórki kiszone, 2 jaja na twardo, 1 papryka czerwona, 1 słoiczek grzybków marynowanych (np. pieczarek), 1 cebula. Sos: 1,5 łyżeczki musztardy, 1,5 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, papryka ostra mielona, sól i pieprz.
Wykonanie: śledzie, jeśli są bardzo słone, wymoczyć w wodzie (1,5-2 godziny), odsączyć i pokroić w kostkę. Paprykę, cebulę, ogórki, grzyby i jajka pokroić w drobną kostkę, najlepiej tej samej wielkości. Zrobić sos, wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawiać do lodówki (najlepiej na noc).
Królowa imprezy
Składniki: 1opakowanie makaronu ryżowego, pierś z kurczaka, papryka czerwona, ogórek zielony, puszka kukurydzy, 4 łyżki majonezu o smaku chrzanowym, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, oliwa z oliwek, ulubione nachosy.
Wykonanie: makaron ugotować, ostudzić. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na oliwie. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez chrzanowy, doprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki na godzinę.
Sałatka w koszyczku
Składniki: 4 placki tortilli, puszka kukurydzy, puszka groszku, 20 dag sera żółtego, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz.
Wykonanie: ser pokroić w większą kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i wstawić do lodówki. Z tortilli wyciąć krążki, włożyć do blaszki na muffinki. Wstawić do piekarnika na 10 minut i piec w 180 st. C. Tak powstałe koszyczki, po ostygnięciu, napełnić sałatką.
Sałatka z nuggetsami
Składniki: pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, ogórek zielony, kilka pomidorków cherry, ulubiony mix sałat, 2 łyżki majonezu o smaku czosnkowym, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego koperku, 4 ząbki czosnku, 1 jajko, 6 łyżek bułki tartej, oliwa z oliwek, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka ostra.
Wykonanie: pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, papryką i przyprawą do kurczaka. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na oliwie, wystudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać majonez czosnkowy, jogurt, czosnek, koperek i pół startego na tarce ogórka. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć mix sałat, na to pokrojonego w plastry ogórka, przekrojone pomidorki, usmażone nuggetsy, posypać kukurydzą i polać sosem.
Przystawka buraczana
Składniki: 3 średniej wielkości buraki czerwone, opakowanie sera feta, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, roszponka, opakowanie łososia wędzonego, szklanka wody, 1/3 szklanki octu, 1/3 szklanki cukru, łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 50 ml oleju, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Wykonanie: buraki ugotować, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Wodę, ocet i cukier zagotować, włożyć do płynu na ok. 2 godziny. Odcedzić. Ser feta wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jogurtem naturalnym. Z musztardy, oleju, soku z cytryny i miodu zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. Plasterek buraka posmarować fetą, położyć na to roszponkę i łososia, przykryć kolejnym plasterkiem buraka, robiąc piramidkę. Można ją spiąć wykałaczką. Całość polać sosem miodowo-musztardowym.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 ugotowane marchewki, 1 cebula, puszka kukurydzy, 2 ugotowane jajka, 6 ogórków kiszonych, 4 łyżki majonezu.
Wykonanie: tuńczyka i kukurydzę odcedzić. Marchewkę, ogórki i białko jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, żółtko na mniejszych. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W salaterce układać warstwami: marchewkę, majonez, ogórki, tuńczyka, majonez, kukurydzę, cebulę, białko, żółtko. Schłodzić w lodówce.
Zebrała mm
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).