Wydanie nr 49 z 2023 r. (2023-12-05)

ZIEMNIAKI W ROLI GŁÓWNEJ

ZIEMNIAKI W ROLI GŁÓWNEJ
Ziemniaki, pyry, grule, kartofle... Zwał jak zwał, wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich obiadu w sąsiedztwie mięsa i surówki. Ale można z ziemniaków przygotować znacznie bardziej wyrafinowane i skomplikowane potrawy. Nie bez przyczyny są najpopularniejszymi warzywami na świecie.

Smaczne potrawy potrafią przygotowywać z ziemniaków panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zawadzie pod przewodnictwem kuchareczki Ani, czyli Anny Zgnilec. To one dzielą się z nami sprawdzonymi przepisami, m.in. na tradycyjną kiszkę ziemniaczaną, która tylko na pierwszy rzut oka przypomina kiełbasę, a smakuje zupełnie inaczej.

 

 

 

Lekkie puree ze szpinakiem

 


Składniki: 25 dkg szpinaku, 3 ziemniaki, 3 dkg masła, pół szklanki śmietany, 1 łyżeczka cebuli posiekanej, 1/2 szklanki startego żółtego sera, sól, pieprz, koperek.

Przygotowanie: Szpinak podsmażamy na maśle. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i tłuczemy. Dodajemy szpinak i mieszamy dokładnie z masłem, śmietaną cebulą, koperkiem, solą. Piekarnik nagrzewany do 175 st. Lekko smarujemy tłuszczem niewielkie naczynie żaroodporne. Przekładamy puree do naczynia i posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok. 20 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.

 

 

 

Kiszka ziemniaczana

 


Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 jajka, 30 dkg boczku wędzonego, 2,5 łyżki mąki, pieprz, sól, 1 łyżka majeranku, jelita wieprzowe – ok. 2 metrów.

Przygotowanie: Jelita opłukać z soli, zalać ciepłą wodą i odstawić na 2 godz. Cebulę wraz z boczkiem pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu, aż nabiorą złocistego koloru. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do kartofli dodać mąkę, majeranek, sól, pieprz, cebulę i boczek. Masę wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Jelita nadziewać masą w podobny sposób, jak przy wyrobie kiełbasy. Każdą napełnioną kiszkę dobrze związać z obu stron. Kiszki układać na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze wysmarowanej olejem. Po ułożeniu nakłuwać je igłą w kilku miejscach, aby wyszło powietrze. Posmarować olejem każdą kiszkę. Piec w temp. 150 st. przez ok. 100 minut, do zarumienienia. W połowie pieczenia delikatnie odwrócić na drugą stronę.

 

 

 

Placki ziemniaczane z marchewką

 


Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 2 średnie marchewki, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodać jajka, mąkę, sól, pieprz, drobno posiekaną lub startą cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką porcje masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Co kilka porcji wymieniać olej, wtedy placki będą pulchne, chrupiące i złociste.

 

 

 

Szwabskie pierogi, zwane także cepelinami lub kartaczami

 


Składniki: 1,5 kg ziemniaków surowych, 4-5 ziemniaków gotowanych i roztłuczonych, 1 jajko, sól, pieprz, ewentualnie mąka do zagęszczenia masy. Farsz (jak na ruskie pierogi): 70 dkg ziemniaków, 20 dkg sera białego, sól, pieprz, pokrojona i lekko podsmażona cebula.

Przygotowanie: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić na 10 min., aby na spodzie startej masy osadził się krochmal. Masę dokładnie odcisnąć przez gazę. Do odciśniętej masy dodać krochmal, który wcześniej się osadził na dnie (spełni rolę spoiwa), ugotowane i utłuczone ziemniaki, sól, pieprz, jajko. Dobrze wyrobić ręką. Gdyby jednak masa była za rzadka, można dodać mąki. Nabierać masę ziemniaczaną, formować na dłoni placki, układać farsz i oklejać, formując duże podłużne pierogi. Gotować w osolonej wodzie ok. 7 min. od momentu wypłynięcia. Podawać gorące, polane skwarkami w tłuszczyku i ze śmietaną. Wyśmienicie smakują też odsmażane na złoty kolor.

(ar)

 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem