Wydanie nr 46 z 2023 r. (2023-11-13)

KRASNYSTAW: Zespół z "Jagiełły" finalistą międzynarodowego konkursu

 <span>KRASNYSTAW: </span> Zespół z "Jagiełły" finalistą międzynarodowego konkursu
W piątek, 10 listopada odbyła się finałowa gala międzynarodowego konkursu projektowania koncepcyjnego Foodathon 2023.

W rywalizacji wzięło udział ponad 500 osób z różnych krajów Europy i Afryki. Podczas przygotowywania propozycji swoich rozwiązań uczniowie tworzyli międzykontynentalne zespoły. Po 25 dniach zawodów i przejściu kolejnych etapów drużyna uczennic z I LO im. Władysława Jagiełły w Krasnymstawie (w składzie: Milena Lis, Ewelina Perestaj, Aleksandra Skubisz i Maja Wieleba) prowadzona przez nauczycielkę podstaw przedsiębiorczości Sylwię Wójcik-Wilkołazką, wspólnie ze swoimi rówieśnikami z Turcji została finalistą konkursu.

Uczennice zaprojektowały aplikację mobilną Hold (on) Water służącą do kalkulowania ilości wody potrzebnej do produkcji posiłków. Foodathon to wieloetapowy międzynarodowy konkurs innowacji i kreatywności, organizowany przez EIT Food i JA Europe. Celem inicjatywy jest umożliwienie młodym innowatorom z Europy i Afryki opracowania pomysłów odpowiadających na współczesne wyzwania rolno-spożywcze na świecie, a tym samym udziału w transformacji systemów żywnościowych. Ponadto konkurs koncentruje się na budowaniu umiejętności przedsiębiorczych młodych ludzi oraz współpracy w międzynarodowych zespołach.

Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem