Wydanie 29 z 2023 r. (2023-07-18)

Gotuj z TZ

PRZEKĄŚ PO WŁOSKU

PRZEKĄŚ PO WŁOSKU
W tym odcinku zapraszamy na letnią kolację z włoskimi przekąskami: niezbyt pracochłonnymi, lekkimi, pysznymi. Przepisy zdradza Agata Jędraszczak, autorka bloga kulinarnego „Kuchnia Agaty”, autorka książki kucharskiej „Dieta Agaty”, prowadząca programy w stacji telewizyjnej kuchnia+ („Dieta Agaty”, „ImprezuJemy”), współprowadząca cykl programów „Wieprza Pieprzem” (TVP).

Gościnnie gotuje w studio Dzień Dobry TVN. – Staram się, by potrawy nie były zbyt skomplikowane (jestem mamą, nie mam czasu na wielogodzinne stanie przy garnkach), za to zawsze pyszne! – zachęca do skorzystania z jej przepisów.

 


Pomidorki zapiekane z fetą

Składniki: ser (1 opakowanie), pomidorki koktajlowe (250 g), oliwa z oliwek (2 łyżki), pieprz (do smaku), czosnek (2 ząbki).

Wykonanie: pomidorki przekrój na połówki, dodaj pokrojony w kostkę (mniej więcej wielkości pomidorków) ser. Ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp pokrojonym w bardzo cienkie plasterki czosnkiem. Całość skrop oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w temp. 220 st. C, aż kawałki sera się zarumienią, a pomidorki będą miękkie – ok. 20 minut.

 


Papryki z nadzieniem serowym i suszonymi pomidorami

Składniki: papryka czerwona – najlepiej spiczasta (3 szt.), ser feta (3 łyżki), serek naturalny kremowy (3 łyżki), suszone pomidory (5 szt.), szczypior posiekany (2 łyżki), śmietanka kremówka (3 łyżki), oliwa (1 łyżka).

 


Wykonanie: papryki przekrój wzdłuż, oczyść z gniazd nasiennych. W miseczce wymieszaj oba rodzaje sera ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem i pomidorami. Dopraw pieprzem. Masę nałóż do cząstek papryki. Skrop oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, zapiekaj, aż masa lekko się przyrumieni, a papryka zmięknie (ok. 15 minut).

 

 

 

Focaccia z cukinią i bakłażanem

Składniki (na placek wielkości blachy piekarnikowej): cukinia (1-2 małe), bakłażan (1 mały), czosnek (2 ząbki), oliwa (ok. 1/3 szklanki), mąka pszenna (4,5 szklanki), letnia woda (1,5 szklanki), drożdże instant (3 łyżeczki), cukier (3 łyżeczki), sól (3/4 łyżeczki).

 


Wykonanie: z mąki, wody, drożdży, cukru, soli i połowy oliwy zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj 5 minut mikserem z hakiem, lub 10-15 ręcznie. Po tym czasie miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1-1,5 cm, rozłóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię i bakłażana pokrój w bardzo cienkie (ok. 2 mm) plasterki. Rozłóż na cieście, wierzch możesz dodatkowo lekko posolić. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z drugą połową oliwy. Mieszanką posmaruj pędzelkiem ciasto. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem np. lnianej ściereczki. Wstaw do piekarnika. Piecz do zarumienienia ciasta, ok. 15-20 minut. Gotową focaccię, przed podaniem ponownie skrop oliwą.

 


Wytrawne placuszki z ricotty

Składniki (na 10 placuszków): serek ricotta (250 g), ser dojrzewający, np. parmezan, grana padano (2-3 łyżki startego na małych oczkach tarki), jajko, mąka pszenna (2 łyżki), sól, olej do smażenia (1 łyżka), pomidory, oliwa, bazylia – do podania.

 


Wykonanie: w misce połącz ricottę, świeżo utarty ser, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj, dopraw szczyptą soli. Powstanie dość gęste ciasto. Rozgrzej dużą patelnię, a na niej odrobinę tłuszczu. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż, aż lekko zbrązowieje, a następnie bardzo delikatnie przekładaj placuszki na drugą stronę i ponownie smaż na ciemny, złoty kolor. Podawaj na ciepło, obsypane odrobiną tartego sera, w towarzystwie świeżych pomidorów z oliwą i bazylią.

 


Calzone

Składniki na ciasto: mąka pszenna (3 szklanki), drożdże instant (2 łyżeczki), cukier (2 łyżeczki), sól (1/2 łyżeczki), oliwa (2 łyżki), woda (1 szklanka). Na nadzienie: mozzarella Galbani (1 opakowanie), papryka czerwona (1 szt.), cukinia (2 małe), oliwki zielone (1/2 szklanki), koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki), czosnek (1 ząbek), ocet balsamiczny (1 łyżeczka), oliwa (1 łyżka), oregano, tymianek, sól, pieprz, jajko do posmarowania wierzchu.

 


Wykonanie: z mąki i pozostałych składników zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj 5 minut mikserem z hakiem lub 10-15 minut ręcznie. Po tym czasie miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Cukinię pokrój na cienkie wstążki (obieraczką do warzyw lub na mandolinie), skrop oliwą i smaż na patelni grillowej. Usmaż też cienko pokrojoną paprykę. Warzywa włóż do miski, połącz z wyciśniętym ząbkiem czosnku, rozdrobnionymi oliwkami i pokrojoną w kostkę mozzarellą. Dodaj zioła, przecier i ocet, przypraw do smaku. Ostudź. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Wykrawaj spore okręgi. Na środek każdego nałóż porcję farszu. Zlep brzegi (jak w klasycznych pierogach). Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i ukośnie natnij. Piecz ok. 15 minut.

Oprac. mm

 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem