Wydanie nr 26 z 2023 r. (2023-06-27)

GOTUJĄ ŚPIEWAJĄCO

GOTUJĄ ŚPIEWAJĄCO
23 Zespół Zamszanki z Zamchu (gm. Obsza) istnieje od 1972 r. (w 2018 r. na bazie zespołu powstało KGW o tej samej nazwie). Ma na koncie nagrody i wyróżnienia na festiwalach i przeglądach ogólnopolskich i powiatowych. Na Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu Dolnym w 2002 r. zespół otrzymał „Złota Basztę”, zaś w 2004 r. za całokształt pracy został uhonorowany prestiżową nagrodą im. Oskara Kolberga z rąk ministra kultury. Obecnie zespół liczy 12 pań (w wieku od 30 do 80 lat), którym szefuje Małgorzata Gierczak.

Panie udzielają się też charytatywnie i społecznie. Organizują m.in. kiermasze, z których dochód przekazywany jest dla potrzebujących. Ponadto smacznie gotują i pieką pyszne ciasta. W 2022 r. panie zajęły pierwsze miejsce za kurdybały w powiatowym Konkursie Kulinarnym „Bitwa Regionów” .

 


Knedle z fioletowych ziemniaków

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach, 150 g mąki ziemniaczanej, 25 g mąki pszennej, 1 żółtko, sól.

 


Przygotowanie: ziemniaki po ugotowaniu obieramy z łupin. przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Lekko ugniatamy i dzielimy na 4 części. Jedną wyjmujemy, wypełniamy miejsce mąką ziemniaczaną i pszenną, następnie dokładamy wyjętą część. Do masy dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy. Nadzienie: gotujemy kapustę (ok. 300 g) z cebulą, marchewką i połówkami żółtego grochu. Odciskamy, doprawiamy pieprzem, posiekanym koperkiem, przyprawą do bigosu. Fioletowe ciasto formujemy w wałek i kroimy na około 2-centymetrowe plastry. Z tego formujemy placuszek, nadziewamy farszem i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Czas gotowania około 5-7 minut po wypłynięciu. Polewamy skwarkami z cebulą.

 

 

 

Kurdybały

Składniki: 1 jajko, 1 kg ziemniaków ugotowanych, 1,5 kg ziemniaków surowych, 0,5 kg białego sera, 10 dag słoniny, 1 cebula; sól; pieprz.

 


Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy ma tarce jak na placki ziemniaczane i odciskamy wodę. Przygotowujemy farsz. Połowę ugotowanych ziemniaków łączymy z serem, usmażoną słoniną i cebulą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Do drugiej połowy ugotowanych ziemniaków dodajemy odciśnięte ziemniaki, jajko i sól. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy placuszki i nakładamy farsz. Formujemy kurdybały i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy wypłyną wyjmujemy. Podajemy ze śmietaną, kefirem lub skwareczkami.

 


Sernik Puch

Składniki: 160 g margaryny, 4 żółtka (białka będą potrzebne do sera), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru. Wszystkie składniki wyrabiamy, a ciasto wykładamy na blachę. Ser składniki: 1 kg sera, 2/3 szkl. oleju, 3 budynie śmietankowe, 1,5 szkl. mleka, 1 cukier waniliowy, 6 żółtek i piana ubita z białek (z dodatkiem 1 szkl. cukru), można dodać bakalie np. rodzynki.

 


Przygotowanie: żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ser, budynie, olej, mleko i łączymy z pianą. Białka (z 10 jajek) ubijamy z 1 szklanką cukru i łączymy z serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Sernik powinien wystygnąć w piekarniku.

 


Napoleonka

Składniki: 200 g tłuszczu, 1 szkl. cukru, 5 żółtek, 1/2 proszku do pieczenia, 1 łyżeczka amoniaku, 1 szkl. kwaśnej śmietany, cukier waniliowy, mąka (ile wejdzie).

Przygotowanie: cukier z tłuszczem roztapiamy, dodajemy żółtka i śmietanę, a następnie proszek, amoniak, cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i pieczemy 4 placki.

 


Masa składniki: 1 litr mleka, 6 żółtek, 1 szkl. cukru, 1/2 kostki masła, 1 szkl. mleka, olejek rumowy, 4 łyżki mąki.

Przygotowanie: z 1 litra mleka odlewamy szklankę. Resztę gotujemy z cukrem. Do szklanki mleka dodajemy żółtka, 4 łyżki mąki i mieszamy. Dodajemy olejek rumowy i wszytko dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i zagotowujemy. Lekko przestudzamy i smarujemy placki.

mp

 

 

 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem