GOTUJEMY Z KUCHARECZKĄ ANIĄ
Szampan „bzowy”
Składniki: 10-20 kwiatów bzu czarnego, 3 kg cukru (lub trochę mniej), 10 l wody, 5 dkg drożdży, 1-2 cytryny.
Wykonanie: Wodę zagotować, ostudzić, dodać kwiaty bzu, cytrynę pokrojoną w plasterki, cukier, drożdże rozmieszane z wodą. Odstawić na 10 dni w ciemne miejsce, co pewien czas zamieszać. Po tym czasie przefiltrować i szampan gotowy.
Sos do sałatek z malin
Składniki: 3/4 szklanki świeżych malin, 1-2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego, kilka łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego, do smaku szczypta soli, pieprz biały mielony, cukier.
Wykonanie: Maliny zmiksować. Pulpę przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Przelać do słoika, dodać ocet jabłkowy i balsamiczny, odrobinę soli, pieprzu oraz oliwę. Zakręcić słoik i potrząsnąć nim energicznie, by dobrze wymieszać składniki. Sos będzie gęsty prawie jak majonez i bardzo pachnący. Doprawić według swojego smaku.
Roladki drobiowe ze szparagami
Składniki: 12 sztuk szparagów zielonych, 1 pierś z kurczaka podwójna, 8 plasterków boczku wędzonego lub parzonego, 4 plasterki szynki, 4 plasterki sera żółtego, zielone pesto lub musztarda, sól, pieprz.
Wykonanie: Pierś z kurczaka dzielimy na 4 części, każdą lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy pesto lub musztardą, na każdy kawałek kładziemy szynkę, ser, a następnie po 3 szparagi wcześniej obrane i lekko sparzone. Zwijamy roladki, owijamy boczkiem. Obsmażamy lekko z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 35-40 minut. Na koniec możemy posypać startym serem. Podajemy z młodymi ziemniakami i sałatą.
Ciasto z rabarbarem
Składniki: 50 dkg rabarbaru, 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 kostki roztopionego masła, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie: Wcześniej przygotowane i umyte łodygi rabarbaru kroimy na 2-centymetrowe plasterki. Następnie przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy roztopione masło. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą wsypujemy do osobnej miski i mieszamy. Następnie stopniowo przesiewany całość do miski z masą i miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy, wykładamy rabarbar i posypujemy cynamonem. Pieczemy około 45-50 min w 180 st. C.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki: świeże liście czosnku niedźwiedziego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ewentualnie parmezan lub inny twardy ser.
Wykonanie: Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego dokładnie blendujemy z odrobiną soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Gotowe pesto przekładamy do słoiczków. Na wierzch każdego wlewamy oliwę tak, aby przykryła całą powierzchnię. Słoiki szczelnie zamknąć. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Używamy do sałatek, makaronu, twarogu, zup, sałatek, warzyw, mięsa, ryb i in.
(ar)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).