POMYSŁ NA... OWSIANKĘ!
Błonnik reguluje też pracę jelit. A nie jest on jedynym argumentem za owsianką, bo zdrowe płatki zawierają też witaminy z grupy B, selen i magnez. Z kolei uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie prowadzący bloga „Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą” udowadniają, że z owsianką nie grozi nam śniadaniowa monotonia. Dowody? Owsianka z marchewką, bananem, chia, żurawiną, pieczona, gotowana, na mleku, na wodzie.... Szczerze polecamy owsiane przepisy młodzieży! A „w promocji” – szczególnie dla kawoszy – serwujemy ich pomysł na kawowy jogurt. Więcej inspiracji (nie tylko śniadaniowych) można znaleźć pod adresem: kulinarnizsp1kras.blogspot.com.
Owsianka z ananasem
Składniki: 2 plastry ananasa, 50-75 g płatków owsianych, kilka łyżek wody, rodzynki, odrobina miodu.
Wykonanie: Płatki wrzucić do garnka, zalać wodą, gotować na małym ogniu przez chwilę. Świeżego ananasa pokroić na grubą kostkę i razem z powstałym podczas tego procesu sokiem dodać do płatków, dodać miód i wymieszać. Przełożyć do miseczek. Podawać posypane rodzynkami.
Mandarynkowa z żurawiną
Składniki: 4 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 1 łyżka suszonej żurawiny, 1 łyżka napęczniałych nasion chia, 1 mandarynka, kilka migdałów
Wykonanie: Do garnuszka wsypać płatki owsiane, żurawinę, chia oraz posiekane migdały. Zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Mandarynkę obrać: kilka cząsteczek zostawić do dekoracji a pozostałą część wyfiletować i dodać do owsianki. Gdy owsianka będzie już gęsta zdjąć ją z ognia, przełożyć do miseczki i udekorować pozostawionymi mandarynkami.
Pieczona i czekoladowa – dla łasuchów
Składniki (na trzy kokilki, czyli foremki do zapiekania): 1 szklanka płatków owsianych, 2 łyżeczki brązowego cukru, 5 suszonych śliwek, 1 łyżka suszonej żurawiny, 1 łyżka orzechów, 1 łyżka słonecznika, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka oliwy, 1 jajko.
Wykonanie: Płatki zalać mlekiem, dodać pokrojone śliwki, żurawinę, słonecznik, posiekane orzechy, rozkłócone jajko oraz pozostałe składniki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przełożyć do kokilek i piec około 25 minut w temperaturze 180 st. C – do wchłonięcia się mleka. Podawać na ciepło.
Owsianka marchewkowa
Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 1 łyżka miodu plus miód do dekoracji, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli, 2 duże marchewki, dowolne orzechy.
Wykonanie: Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w grubszą kostkę i gotować do miękkości w małej ilości wody. Odcedzić i zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki (poza puree marchewkowym i orzechami) włożyć do małego rondelka i gotować przez 5-8 minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Kiedy płatki będą miękkie, dodać purée marchewkowe, wymieszać i gotować kolejne 2-3 minuty. Przełożyć do miseczki. Podawać razem z uprażonymi orzechami i polaną miodem.
Owsianka na dobry początek dnia
Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 1 łyżka otrąb pszennych, szczypta soli, pół łyżeczki masła, 2 łyżki miodu, 1/4 granatu, 1 kiwi.
Wykonanie: Do garnuszka wsypać płatki, sól i otręby. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie gotować owsiankę na małym ogniu do pożądanej konsystencji. Zdjąć z ognia, dodać masło i miód oraz dokładnie wymieszać. Kiwi obrać ze skorki i pokroić w kostkę. Połowę kiwi dodać do owsianki. Przełożyć owsiankę do miseczki, udekorować pozostałym kiwi i ziarenkami granatu.
Kawowy jogurt
Składniki: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 20 ml wrzątku, 1 łyżka brązowego cukru.
Wykonanie: Kawę rozpuścić we wrzątku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W kubku miksującym umieścić jogurt, dodać cukier i zimną kawę. Wszystko razem zmiksować. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Opr. jn
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).