Wydanie nr 18 z 2023 r. (2023-05-02)

POMYSŁ NA... OWSIANKĘ!

POMYSŁ NA... OWSIANKĘ!
Zdrowa, pożywna i można ją przygotować na niezliczoną ilość sposobów – lista zalet owsianki jest długa. Popularne danie najczęściej przygotowujemy rano. I ma to swoje uzasadnienie, bo – za sprawą dużej zawartości błonnika – płatki owsiane zapewniają nam długotrwałe uczucie sytości. Czyli nie podjadamy.

Błonnik reguluje też pracę jelit. A nie jest on jedynym argumentem za owsianką, bo zdrowe płatki zawierają też witaminy z grupy B, selen i magnez. Z kolei uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie prowadzący bloga „Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą” udowadniają, że z owsianką nie grozi nam śniadaniowa monotonia. Dowody? Owsianka z marchewką, bananem, chia, żurawiną, pieczona, gotowana, na mleku, na wodzie.... Szczerze polecamy owsiane przepisy młodzieży! A „w promocji” – szczególnie dla kawoszy – serwujemy ich pomysł na kawowy jogurt. Więcej inspiracji (nie tylko śniadaniowych) można znaleźć pod adresem: kulinarnizsp1kras.blogspot.com.

Owsianka z ananasem

Składniki: 2 plastry ananasa, 50-75 g płatków owsianych, kilka łyżek wody, rodzynki, odrobina miodu.

Wykonanie: Płatki wrzucić do garnka, zalać wodą, gotować na małym ogniu przez chwilę. Świeżego ananasa pokroić na grubą kostkę i razem z powstałym podczas tego procesu sokiem dodać do płatków, dodać miód i wymieszać. Przełożyć do miseczek. Podawać posypane rodzynkami.

Mandarynkowa z żurawiną

Składniki: 4 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 1 łyżka suszonej żurawiny, 1 łyżka napęczniałych nasion chia, 1 mandarynka, kilka migdałów

Wykonanie: Do garnuszka wsypać płatki owsiane, żurawinę, chia oraz posiekane migdały. Zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Mandarynkę obrać: kilka cząsteczek zostawić do dekoracji a pozostałą część wyfiletować i dodać do owsianki. Gdy owsianka będzie już gęsta zdjąć ją z ognia, przełożyć do miseczki i udekorować pozostawionymi mandarynkami.

Pieczona i czekoladowa – dla łasuchów

Składniki (na trzy kokilki, czyli foremki do zapiekania): 1 szklanka płatków owsianych, 2 łyżeczki brązowego cukru, 5 suszonych śliwek, 1 łyżka suszonej żurawiny, 1 łyżka orzechów, 1 łyżka słonecznika, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka oliwy, 1 jajko.

Wykonanie: Płatki zalać mlekiem, dodać pokrojone śliwki, żurawinę, słonecznik, posiekane orzechy, rozkłócone jajko oraz pozostałe składniki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przełożyć do kokilek i piec około 25 minut w temperaturze 180 st. C – do wchłonięcia się mleka. Podawać na ciepło.

Owsianka marchewkowa

Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 1 łyżka miodu plus miód do dekoracji, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli, 2 duże marchewki, dowolne orzechy.

Wykonanie: Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w grubszą kostkę i gotować do miękkości w małej ilości wody. Odcedzić i zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki (poza puree marchewkowym i orzechami) włożyć do małego rondelka i gotować przez 5-8 minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Kiedy płatki będą miękkie, dodać purée marchewkowe, wymieszać i gotować kolejne 2-3 minuty. Przełożyć do miseczki. Podawać razem z uprażonymi orzechami i polaną miodem.

Owsianka na dobry początek dnia

Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 1 łyżka otrąb pszennych, szczypta soli, pół łyżeczki masła, 2 łyżki miodu, 1/4 granatu, 1 kiwi.

Wykonanie: Do garnuszka wsypać płatki, sól i otręby. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie gotować owsiankę na małym ogniu do pożądanej konsystencji. Zdjąć z ognia, dodać masło i miód oraz dokładnie wymieszać. Kiwi obrać ze skorki i pokroić w kostkę. Połowę kiwi dodać do owsianki. Przełożyć owsiankę do miseczki, udekorować pozostałym kiwi i ziarenkami granatu.

Kawowy jogurt

Składniki: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 20 ml wrzątku, 1 łyżka brązowego cukru.

Wykonanie: Kawę rozpuścić we wrzątku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W kubku miksującym umieścić jogurt, dodać cukier i zimną kawę. Wszystko razem zmiksować. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Opr. jn

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem