Wydanie nr 14 z 2023 r. (2023-04-04)

Kuchnia wielkanocna

Kuchnia wielkanocna
W Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju kształcą się m.in. przyszli kucharze, cukiernicy i kelnerzy. Uczniowie biorą udział w licznych pokazach kulinarnych, przygotowują imprezy i planują jadłospisy. Co roku w ZSZiO odbywa się wystawa pn. Stół Wielkanocny. Tegoroczna miała miejsce 29 marca. Znalazły się na niej m. in. jajka z różnymi nadzieniami oraz rolada z indyka faszerowana szpinakiem, fetą i pomidorkami suszonymi. Potrawy i dekoracje przygotowali uczniowie klas gastronomicznych pod kierunkiem nauczycieli: Anny Jagodzińskiej, Agaty Poźniak i Angeliki Woźnicy. Z kolei przepisami na pyszne wielkanocne ciasta i ciasteczka, które zachwycą dzieci, z czytelnikami podzieliła się Elżbieta Ślązak z Horodła, pasjonatka gotowania, która prowadzi na Facebooku popularnego bloga „Małe co nieco u Rudej w kuchni”. Jej przepisy prezentowane są także regularnie m.in. w kobiecej prasie.

 


Jajka nadziewane szpinakiem

Składniki: 3 jajka, 3 małe garści świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól i pieprz.

 


Ugotować jajka na twardo, obrać i przekroić na pół. Przygotować szpinak. Oderwać ogonki od listków, odrobinę rozdrobnić nożem. Obrać czosnek i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej szpinak z czosnkiem. Przełożyć do naczynia wystudzony szpinak, czosnek, żółtka jajek i przyprawy. Zmiksować całość blenderem. Nadziewać zagłębienia po żółtku. Udekorować.

 


Jajka nadziewane burakiem

Składniki: 3 jajka, 2 ugotowane buraczki czerwone, po pół łyżeczki startego chrzanu i soku z cytryny, 1 łyżka majonezu, sól i pieprz.

 


Ugotować jajka na twardo, obrać i przekroić na pół. Buraczki zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub zblendować. Odcisnąć z nadmiaru soku. Z jajek wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem, dodać do buraka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżeczką tartego chrzanu. Dodać odrobinę soku z cytryny oraz majonez. Nadziewać zagłębienia po żółtku. Udekorować.

 


Jajka nadziewane serem żółtym

Składniki: 3 jajka, 100 g sera żółtego, 1,5 łyżki majonezu, 1/4 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz.

 


Ugotować jajka na twardo, obrać i przekroić na pół. Ser i żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z majonezem wszystkie składniki, doprawić do smaku. Nadziewać zagłębienia po żółtku. Udekorować.

 

 

 

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki: 800 g fileta z indyka,3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Potrzebne też będą 4 wykałaczki.

Nadzienie: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka masła, 400 g szpinaku, 1 ząbek czosnku, 60 g sera feta, 6 suszonych pomidorów.

 


Mięso opłukać, osuszyć, położyć na desce, przykryć folią spożywczą i roztłuc tłuczkiem na cieńszy filet ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą, pieprzem oraz natrzeć 1 łyżką oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.

Na patelni roztopić masło z oliwą. Dodać starty czosnek, szpinak i smażyć przez ok. 5 minut. Na koniec doprawić pieprzem. Zdjąć z patelni i ostudzić.

Filet położyć na desce. Pośrodku wyłożyć pasek nadzienia ze szpinaku, na wierzchu położyć fetę pokrojoną w kosteczkę, na koniec kawałeczki suszonych pomidorów. Zawinąć roladę i spiąć wykałaczkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować 2 łyżkami oliwy ze słoika po suszonych pomidorach, odstawić na ok. 2 godziny (w temp. pokojowej).

Piekarnik nagrzać do180 stopni. Wstawić naczynie z roladą do piekarnika, na dno wlać 4 łyżki wody lub białego wina i piec przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odczekać minimum 5 minut przed pokrojeniem mięsa. Przed pokrojeniem wyciągnąć też wykałaczki.

Pomarańczowa babka

 


Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1/4 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki oleju roślinnego, 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1 opakowanie cukru wanilinowego, skórka z 2 pomarańczy, 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady.

 


Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Odstawić na bok. W drugiej misce za pomocą miksera ubić jajka na najwyższej prędkości (ok. 3 minuty). Stopniowo dodawać cukier i ubijać przez kolejne 2-3 minuty. Zmniejszyć prędkość i ubijając – dodawać partiami olej, mleko i sok z pomarańczy. Na koniec dodać suche składniki, cukier waniliowy oraz skórkę z pomarańczy. Ubijać do połączenia składników.

Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Piec w 175 st. C przez ok.

40 minut. Ostudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 


Cytrynowe zajączki

 


Składniki: 250 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru, skórka otarta z 2 cytryn, 150 g zimnego masła, 2 żółtka, 2 łyżki zimnej wody, ½ łyżeczki ekstraktu cytrynowego, cukier perlisty do posypania.

 


Na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i masło. Posiekać drobno nożem, zrobić wgłębienie, dodać żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać cukrem perlistym. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 minut.

 

 

 

 

 

 

Babeczki słony karmel

 


Składniki: 3 jajka, 75 g cukru pudru, 60 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 1opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki likieru ajerkoniakowego, słony karmel, masło i bułka tarta do foremek.

 


Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ucierając – wlewać powoli olej i ajerkoniak. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do foremek i piec 15 minut w temp.180 st. C.

 

Zebrały mp, mm

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem