NASZE ZAMOJSKIE
Kapusta z grochem i ziemniakami
Przepis pochodzi ze zbiorów chóru Kalina z Kalinówki (gm. Stary Zamość)
Składniki:
Kapusta kiszona, groch, śmietana, ziemniaki z okrasą, przyprawy
Sposób przygotowania:
Kapustę ugotować do miękkości. Osobno ugotować groch i dobrze go „zmiąć”. Połączyć kapustę z grochem i doprawić śmietaną. Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z okrasą na ciepło.
Pierogi z bobem
Przepis pochodzi ze zbiorów Klubu Seniora przy Gminnym Ośrodku Kultury w Skierbieszowie
Składniki:
Farsz: 1 kg bobu, cebula, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz
Ciasto: 50 dag mąki, szczypta soli, gorąca woda – ile się wgniecie
Sposób przygotowania:
Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać i zmiksować. Cebulkę posiekać i usmażyć na złoty kolor. Wymieszać z bobem i koperkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać sól i powoli wlewać wodę (tak ciepłą, jak tylko można wytrzymać). Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować cienko i szklanką wykrawać krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu, zlepić brzegi.
Gotować w osolonej wodzie 5 minut. Podawać z tłuszczem lub sosem.
Jest to stara potrawa, która dawniej często gościła na wiejskich stołach.
Waflak starozamojski
Przepis pochodzi ze zbiorów Koła Gospodyń Wiejskich w Starym Zamościu
Składniki:
Wafle, parówki, ogórek konserwowy, papryka konserwowa, ziemniaki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować, ugnieść na gładką masę. Na wafel nałożyć ciepłe ziemniaki. Wzdłuż jednego boku położyć parówki, paprykę i ogórek, zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry, obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na złocisty kolor.
Jabłecznik
Przepis pochodzi ze zbiorów pani Moniki Szewery ze Skierbieszowa
Składniki:
4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka wody, 1 łyżka octu, 7 średnich papierówek, ewentualnie cynamon, cukier puder
Sposób przygotowania:
Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pozostałe składniki, lekko, ale dokładnie wymieszać. Jabłka pokroić w ósemki, posypać cynamonem, wrzucić do ciasta. Piec 45 minut w 180 st. C.
(ar)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).