Wydanie nr 43 z 2022 r. (2022-10-24)

Gotował w Zamościu i Hrubieszowie. Dziś szefuje kuchni w renomowanej restauracji w Warszawie

GOTUJE U MAGDY GESSLER

GOTUJE U MAGDY GESSLER
Królowa Danii Małgorzata II, królowa Hiszpanii Sophia, Madeleine Albright, Claudia Schiffer, Catherine Deneuve czy Naomi Campbell – co łączy te nazwiska poza blaskiem sławy? Wszyscy stołowali się w najstarszej warszawskiej restauracji, U Fukiera. A dziś dla znamienitych gości posiłki przygotowuje tam zamościanin, Szymon Gołofit – od niedawna szef kuchni.

Szymon Gołofit pochodzi spod Opola Lubelskiego. Fachu uczył się w szkole gastronomicznej w Lublinie. W stolicy województwa stawiał też pierwsze kroki w zawodzie. Po latach zdobył tytuł mistrza.

jn

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Kamil86 2022-10-25  15:17

Z jednej strony gratulacje, z drugiej strony to szkoda, że nasz region nie umie zatrzymać wyróżniających się ludzi, mistrzów w swojej dziedzinie, by tu żyli, mieszkali, płacili podatki, a ich dzieci chodziły do zamojskich szkół.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem