Wydanie nr 43 z 2022 r. (2022-10-24)
Gotował w Zamościu i Hrubieszowie. Dziś szefuje kuchni w renomowanej restauracji w Warszawie
GOTUJE U MAGDY GESSLER
Królowa Danii Małgorzata II, królowa Hiszpanii Sophia, Madeleine Albright, Claudia Schiffer, Catherine Deneuve czy Naomi Campbell – co łączy te nazwiska poza blaskiem sławy? Wszyscy stołowali się w najstarszej warszawskiej restauracji, U Fukiera. A dziś dla znamienitych gości posiłki przygotowuje tam zamościanin, Szymon Gołofit – od niedawna szef kuchni.
Szymon Gołofit pochodzi spod Opola Lubelskiego. Fachu uczył się w szkole gastronomicznej w Lublinie. W stolicy województwa stawiał też pierwsze kroki w zawodzie. Po latach zdobył tytuł mistrza.
jn
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).