Wydanie nr 40 z 2022 r. (2022-10-03)

CIASTA PALCE LIZAĆ!

CIASTA PALCE LIZAĆ!
W tym odcinku „Gotuj z TZ” prezentujemy kolejne (pierwsze opublikowaliśmy w lipcu) przepisy na ciasta Eweliny Misiec, urzędniczki z Lublina. Pieczenie ciast jest jej wielką pasją, którą zgłębia m.in. dzięki poradom blogerek i specjalistycznym kursom. Jej zdaniem każdy może się nauczyć piec – i czerpać z tego ogromną przyjemność. Wystarczy trochę czasu i chęci. Początkujący powinni ściśle trzymać się przepisów. Warto też opanować na początek podstawy zestaw: ciasto kruche, biszkopt, budyń, bitą śmietanę, żelkę owocową, mus owocowy, czekoladowy. A gdy już nabierze się wprawy, można poeksperymentować. Ciasta z przepisów poniżej wyjdą znakomite.

Tarta z musem czekoladowym
Na spód: 450 g ciasteczek typu oreo, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 500 g malin (lub innych owoców, np. borówek amerykańskich).
Na mus: 600 ml śmietanki kremówki 36 proc., 250 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 2 łyżki likieru amaretto, 1 łyżeczka żelatyny.

Masło rozpuścić w garnuszku, wrzucić pokruszoną czekoladę, poczekać 5 minut, aż się rozpuści, wymieszać.
Do miski malaksera włożyć ciasteczka i rozpuszczoną czekoladę, zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć dno i boki formy do tarty, dociskając dobrze. Na wierzchu poukładać owoce w odstępach ok. pół cm od siebie, schłodzić w lodówce.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody (tak, aby przykryć), zostawić na 10 minut, by spęczniała.
250 ml śmietanki podgrzać w rondlu tak, by prawie zawrzała, dodać żelatynę, pokruszoną czekoladę, odstawić do rozpuszczenia. Wymieszać. Dodać likier, znów wymieszać, wystudzić.
W misce miksera ubić pozostałą część śmietanki, a gdy jest już sztywna, wymieszać z masą czekoladową (należy ją dodawać niewielkimi partiami).
Krem wyłożyć na tartę, schłodzić w lodówce przez noc.

Uwaga: owoce można też ułożyć na musie, a następnie zalać je galaretką (2 opakowania rozpuścić w 500 ml wody i tężejącą wylać na ciasto). Można także zrobić mus z owoców na wierzch: rozpuścić 2 galaretki w 500 ml wody, dodać zmiksowane owoce - i wylać na ciasto.


Sernik na zimno z trzech czekolad
Składniki na masę serowo-czekoladową: 1 kg mielonego twarogu tłustego lub półtłustego w temperaturze pokojowej (można użyć gotowego), 200 g białej czekolady, 200 g mlecznej czekolady, 200 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao), 200 g cukru pudru, 4 łyżki żelatyny w proszku, 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki.
Na polewę: 100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżeczka masła lub 1 łyżka oleju.

Ser zmiksować na gładką masę. Podzielić na 3 równe części (po ok. 330 g).
Czekolady rozpuścić (każdą oddzielnie) w kąpieli wodnej; wystudzić (od czasu do czasu trzeba zamieszać).
Przestudzoną czekoladę połączyć z porcjami sera: każdą oddzielnie, aby powstały 3 oddzielne masy serowe. Każdą dokładnie zmiksować.
Cukier puder podzielić na 3 części, dwie po 50 g i jedna 100 g. Mniejsze części cukru dodać do sera z białą i mleczną czekoladą, większą do serka z gorzką czekoladą. Dokładnie zmiksować.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić na 10 minut, by napęczniała. Przełożyć do rondelka, podgrzać, mieszając do rozpuszczenia (nie zagotować). Podzielić na trzy równe części; z jednej odjąć 1-2 łyżeczki i przełożyć do pozostałych dwóch. Ta z mniejszą ilością żelatyny przeznaczona jest do masy z gorzką czekoladą.
Do każdej porcji żelatyny dodać po 1-2 łyżeczki każdej z mas czekoladowych, szybko zamieszać i dodać do reszty mas serowych. Zmiksować. Jeśli żelatyna przed dodaniem do masy serowej zaczyna gęstnieć, trzeba ją odrobinę podgrzać i zamieszać.
Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Podzielić na trzy równe części, dodać do każdej masy, delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Na spód wyłożyć najciemniejszą masę, wierzch wygładzić, wstawić na kilka minut do zamrażalnika. Wyłożyć warstwę z mlecznej czekolady, schłodzić jak poprzednio. Potem wyłożyć ostatnią, białą warstwę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić ze śmietanką i masłem w kąpieli wodnej, mieszając. Lekko wystudzić, wylać na sernik.
Zebrała mm

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem