Wydanie 37 z 2022 r. (2022-09-13)

RYŻ W DOBOROWYM TOWARZYSTWIE

RYŻ W DOBOROWYM TOWARZYSTWIE
Z sosem sojowym i kurczakiem przypomina danie kuchni chińskiej, zapieczony w cukinii kojarzy się swojsko a fani owoców morza mogą skosztować go z krewetkami – ryż można przygotwać na wiele sposobów. I warto go jeść, bo jest cennym źródłem węglowodanów, błonnika, białka, tłuszczy wielonienasyconych i jednonasyconych. Zawiera też magnez, fosfor, potas, selen czy wapno.

Ryżowe inspiracje pochodzą z działającego od 9 lat bloga “Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą” prowadzonego przez uczniów i nauczycielki z Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie. Dania publikowane na blogu są przygotowywane i fotografowane podczas zajęć praktycznych oraz realizowanych projektów. Opiekę merytoryczną nad apetycznym i cenionym miejscem w sieci pełnią nauczycielki Agata Sadlak-Skrzypek oraz Agnieszka Pawlas. Blog pełen pomysłowych i różnorodnych receptur można znaleźć pod adresem: kulinarnizsp1kras.blogspot.com. Działania uczniów można śledzić również na Facebooku: www.facebook.com/kulinarnizspnr1kras. Polecamy to miejsce!

Ryż smażony z warzywami i kurczakiem

Składniki: 400 g filetu z kurczaka. Na marynatę: 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, odrobina chilli, 2 ząbki czosnku. Warzywa: duża marchewka, 100 g pieczarek, 60 g groszku zielonego mrożonego, cebula, czerwona papryka, pęczek grubego szczypiorku. Dodatkowo: 100 g ryżu basmati lub jaśminowego, 3 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego.

Wykonanie: Kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki marynaty. Wymieszać i ostawić na 30 min. Ryż ugotować i wystudzić. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać marchewkę, pieczarki, paprykę, groszek oraz cebulę. Całość smażyć na dużym ogniu 5-6 minut. Warzywa zdjąć z patelni na talerz i na tą samą patelnię dodać zamarynowanego kurczaka. Smażyć ok. 5 minut a następnie również zdjąć z patelni na talerz. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. W miseczce rozmieszać jajka i wlać na patelnię, lekko posypać solą i pieprzem i smażyć mieszając jak jajecznicę aż się całkowicie zetnie. Do jajka dodać wystudzony ryż, 2 łyżki sosu sojowego i całość podsmażyć ok. 3 minut. Do ryżu z jajkiem dodać podsmażone wcześniej warzywa i kurczaka. Całość posypać pokrojonym szczypiorem i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać jeszcze gorące.

Łódeczki z cukinii z ryżem i papryką

Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, 1 czerwona papryka, kilka plasterków dobrej wędliny, 100 g ugotowanego ryżu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano, tarta mozarella.

Wykonanie: Cukinię umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż na pół. Środki cukinii wydrążyć, miąższ posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Oczyszczoną z pestek i gniazd nasiennych paprykę pokroić w małą kostkę a wędlinę w kosteczkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, pokrojony miąższ, paprykę i wędlinę a następnie podsmażać mieszając. Całość wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Na koniec dodać mozarellę. Wydrążone cukinie oprószyć lekko solą i pieprzem. Nałożyć farsz. Na koniec piec 25-30 minut w temperaturze 190 st. C.

Risotto z krewetkami

Składniki: 1,5 szklanki ryżu do risotto, około 800 ml bulionu warzywnego, 200 g krewetek surowych lub mrożonych, 200 g pomidorków koktajlowych, 2 średnie cebule, 60 ml oliwy, 80 ml startego parmezanu na drobnej tarce, 2 czubate łyżki masła, natka pietruszki do smaku, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka.

Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku zeszklić na oliwie pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę lekko soląc. Wsypać ryż i chwilę smażyć. Papryczkę przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w plasterki, dodać do ryżu i cebuli. Podsmażać a pod koniec wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać jedną łyżkę wazową wywaru. Mieszać do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty. Następnie dodać kolejną porcję cały czas mieszając. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolać resztę i nadal mieszać. Dodać krewetki oraz pieprz i natkę pietruszki. Gotować jeszcze 5-6 minut i dorzucić pomidorki przekrojone na pół. Na koniec dodać masło i starty parmezan. Doprawić do smaku, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Risotto podawać z natką pietruszki.

Opr. jn

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem