KULINARNE PODRÓŻE
Kurczak miodowo-czosnkowy
Składniki: 400 g drobiowego mięsa, 2-3 cebule, 3 łyżki oleju do smażenia, 3 duże ząbki czosnku, 2-3 łyżki miodu, 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego, szczypta soli, pół szklanki wody, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie: mięso drobiowe pokroić w paski i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć 5-6 minut na dość silnym ogniu mieszając co chwilę. Kurczak powinien się lekko zezłocić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dorzucić do mięsa. Znów smażyć ok. 3 minuty. Dodać szczyptę soli i pokrojony w plasterki lub kostkę czosnek. Wszystko mieszać, a następnie dodać miód i sos sojowy. Znów mieszać i dodać pół szklanki wody. Zmniejszyć ogień i chwilkę podusić. Z odrobiną wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią sos szybko mieszając. W razie potrzeby – dodać sól, sos sojowy lub miód.
Ajo blanco – andaluzyjska zupa migdałowo-czosnkowa
Składniki: 200 g migdałów blanszowanych, 4 ząbki czosnku, 100 g chleba białego (bez skórki), 350 g wody, 20-25 g białego octu winnego, 1,5 łyżeczki soli, 45 g oliwy z oliwek, 8-10 białych winogron, przekrojonych na pół (do dekoracji).
Wykonanie: rozdrobnić migdały i czosnek. Następnie dodać do nich chleb i wodę, zmiksować. Dodać ocet, sól i ponownie zmiksować stopniowo dolewając oliwę. Odstawić na 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzoną, udekorowaną winogronami.
Chili con carne
Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego, 1 cebula, ząbek czosnku, puszka pomidorów krojonych bez skórki, ok. 250 ml bulionu, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, papryka czerwona, ostra papryczka chili, 2 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, oregano, łyżeczka cukru, pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry, łyżka posiekanej natki kolendry.
Wykonanie: cebulę obrać i pokroić w kostkę, po czym podsmażyć na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso mielone i smażyć mieszając do momentu, aż mięso straci kolor różowy. Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili oraz bulion. Doprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Gotować pod przykryciem na niskiej lub średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie oczyścić i pokroić paprykę. Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku. Po 20 minutach gotowania, dodać paprykę, kukurydzę i fasolę. Gotować dalej pod przykryciem jeszcze 10-15 minut. Na samym końcu dodać posiekaną natkę kolendry.
Francuskie ciastka z pomidorami i mozarellą
Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 2 pomidory, 2 kule sera mozzarella, 1/2 szklanki tartego sera grana padano, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 jajko.
Wykonanie: ciasto pociąć na 12 kwadratów. W każdym kwadracie, za pomocą tępej strony noża, narysować (lekko wciskając ostrze w ciasto) mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi. Roztrzepanym w miseczce jajkiem, za pomocą pędzelka, posmarować każdy kwadrat, posypać startym serem grana padano. Każdy kawałek ciasta nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć i przestudzić. W tym czasie pokroić na plasterki pomidory, posolić i odstawić. Po 10 minutach odlać puszczony przez pomidory sok. Ser mozzarella zetrzeć na tarce i posypać nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, a bazylię drobno posiekać. Oba składniki wymieszać z oliwą z oliwek i posmarować nią wierzch pomidorów. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.
Saksońska zupa ziemniaczana z boczkiem
Składniki: 700 g ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 120 g boczku, 800 ml bulionu, 2 łyżki oleju, 2 liście laurowe, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Podobnie marchew, seler i pietruszkę. Cebulę obrać i posiekać. Boczek pokroić w drobna kostkę i smażyć na odrobinie oleju, aż będzie chrupiący. Następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Cebulę, ziemniaki i resztę warzyw podsmażyć na wytopionym tłuszczu. Wlać bulion i liście laurowe. Doprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw, po czym wyjąć liście laurowe i zmiksować zupę. Doprawić delikatnie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotową zupę nalać do talerzy i na każdej porcji ułożyć porcję boczku, a następnie posypać świeżymi ziołami.
Naleśniki po szwajcarsku
Składniki na ciasto naleśnikowe: 250 g mąki pszennej, pół litra mleka 2-proc., 3 jaja, pół łyżeczki cukru, 20 g masła, 3 ząbki czosnku. Na nadzienie: 1 cebula, 100 g surowego boczku, 100 g sera żółtego – najlepiej typu szwajcarskiego. Na masę śmietanową: 150 ml śmietany 18-proc. z kartonika, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli.
Wykonanie: Masło roztopić na patelni, na której będziemy smażyć naleśniki, a następnie przelać do misy miksera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Dokładnie zmiksować, tak aby ciasto nie miało grudek. Smażyć na teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu. Cebulę pokroić w piórka, a boczek w cienkie paski. Wymieszać i podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do podsmażonego boczku z cebulą. Całość wymieszać. Następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki na masę śmietanową. Na usmażone naleśniki nakładać po 1 łyżce przygotowanego nadzienia i zawijać. Tak przygotowane naleśniki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać masą śmietanową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez ok. 40 minut, aż całość się zarumieni, a masa śmietanowa się zetnie. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Opracowała jn
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).