Gotuj z „TZ”
KARKÓWKA SOŁTYSA I INNE PRZYSMAKI
A ponieważ za pasem żniwa, sięgamy dzisiaj m.in. po przepis na polowe danie żniwne. Mięso wekowano w słoikach po świniobiciu i podawano właśnie w czasie żniw lub młocki wraz z chlebem pieczonym przez gospodynie i miętowym, orzeźwiającym napojem. Warto na niego zamienić te sklepowe, bo jest także pyszny, zdrowy i znakomicie orzeźwia. Także pasztety to tradycyjne danie chłopskie, choć współcześnie są wzbogacane mięsem indyczym i przyprawami. Pierogów wiejskich nikomu przedstawiać nie trzeba, ale w wersja, którą proponuje gospodyni z Grabowca-Góry jest oryginalna: do serowego farszu poleca się bowiem dodać owoce.
Lokalne dania często są przekazywane z pokolenia na pokolenia, a bywa, że przepisom towarzyszą także anegdoty. LGD „Ziemia Zamojska” zapisała na przykład, jak powstała „karkówka sołtysa”. Oto żona sołtysa na odświętny obiad chciała przygotować pyszną karkówkę w przyprawach. W sobotni wieczór upiekła karkówkę i pozostawiła do wystygnięcia. Sołtys po bardzo ciężkim dniu przyszedł do domu, chciał coś zjeść, zobaczył na stole mięso. Uznał, że chyba nie jest dokończone, a ponieważ chciało mu się jeść, wrzucił do środka wszystko, co miał pod ręką: pomidory, koncentrat i ketchup. Wymieszał, podgrzał, spróbował, posmakowało mu. Zostawił trochę na drugi dzień. Rano żona zajrzała do swojej karkówki, zdziwiona, że sołtys ręce włożył do gotowania. Spróbowała i rozanielona krzyknęła: „Władek!”. Od tej pory danie to gości u państwa sołtysostwa na stole przy każdej ważnej okazji.
Polowe danie żniwne z chlebem i napojem miętowym
Przepis pochodzi ze zbiorów Towarzystwa Przyjaciół Grabowca
Składniki
Na polowe danie żniwne: mięso wieprzowe (najlepiej łopatka lub karkówka), boczek biały tłusty lub słonina, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Na chleb: mąka pszenna, płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane, drożdże, woda, sól
Na napój miętowy: listki świeżej mięty, kwasek cytrynowy, cukier, woda
Sposób przygotowania
Mięso: Mięso i boczek pokroić w kawałki lub zemleć w maszynce. Ułożyć ciasno w słoikach, dodać przyprawy. Jeśli mięso jest w kawałkach, to dodać trochę tłuszczu. Zapiekać w piekarniku lub piecu około 2 godziny.
Chleb: Suche składniki wymieszać w misce. Dodać rozczyn z drożdży i ciepłą wodę. Wyrobić drewnianą łyżką lub ręką. Włożyć do podłużnych blaszek i poczekać aż wyrośnie (ok. 1 godz.), następnie upiec.
Napój miętowy: Liście z mięty zalać wrzącą wodą z kwaskiem cytrynowym, odstawić na 2 doby. Następnie odcedzić, dodać cukier, zagotować, zlać do butelek lub słoiczków.
Pasztet Zosi
Przepis pochodzi ze zbiorów pani Zofii Krauze z Grabowca
Składniki
Głowizna wieprzowa, pierś z indyka, marchew, bułka tarta, przyprawy (sól, pieprz, zioła)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ugotować i zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać, doprawić, przełożyć do blaszek i upiec.
Pierogi wiejskie
Przepis pochodzi ze zbiorów pani Joanny Gardias z Grabowca-Góry
Składniki
Ciasto na pierogi: mąka, jaja, woda
Farsz: twaróg mielony, kasza, sól, przyprawy, owoce
Sposób przygotowania
Wyrobić ciasto pierogowe z podanych wyżej składników.
Przygotować farsz: zmielony twaróg połączyć z uprzednio ugotowaną kaszą, dodać szczyptę soli, przyprawy. Owoce odłączyć z soku. Farszem i owocami nadziewać ciasto pierogowe. Ugotować pierogi, ostudzić i podawać.
Placek z grzybami leśnymi po dubieńsku
Przepis pochodzi ze zbiorów Koła Gospodyń Wiejskich w Dubie w gm. Komarów-Osada
Składniki
Ciasto: 25 dag mąki, pół kostki masła, 1 jajko, szczypta soli, 3 łyżki wody
Nadzienie: 1 cebula, 20 dag grzybów (najlepiej kurki lub borowiki), 1/4 kostki masła, 0,5 l śmietany 22 proc., 3 jajka, 1/2 szklanki wody, sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, gałka muszkatołowa, pęczek natki pietruszki, przyprawa maggi
Sposób przygotowania
Wyrobić ciasto. Foremkę wylepić ciastem, nakłuć widelcem, piec ok. 10 minut w temperaturze
180 st. C. Placek ostudzić, na ostudzony wyłożyć nadzienie.
Nadzienie: cebulę poddusić na maśle, dodać pokrojone grzyby, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić ok. 15 minut. Przestudzić, dodać do masy wymieszaną z jajkami, pokrojoną natkę pietruszki.
Farsz wylać na podpieczone ciasto i piec ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.
Karkówka sołtysa w sosie pomidorowym
Przepis pochodzi ze zbiorów Koła Gospodyń Wiejskich w Mocówce w gm. Łabunie
Składniki
Karkówka, pomidory, cebula, przyprawy, ketchup
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w półplasterki, ułożyć na dnie brytfanny. Karkówkę pokroić w grube plastry, podsmażyć i ułożyć na cebuli. Pomidory pokroić w plastry, położyć na karkówce. Ketchup wymieszać z koncentratem pomidorowym i zalać całość. Piec od 1 do 1,5 godziny.
Pomidory ze skrzydełkami
Przepis pochodzi ze zbiorów Koła Gospodyń Wiejskich w Wierzbiu w gm. Łabunie
Składniki
Skrzydełka z kurczaka, pomidory, ryż, przecier pomidorowy, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek, cebula, cukier, masło, olej
Sposób przygotowania
Suchy ryż wymieszać z cebulą i czosnkiem, wysypać na blachę, ułożyć skrzydełka z pomidorami. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą, wykonaną z oleju, cukru i masła. Piec ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C.
(ar)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).