DOBRE, BO NASZE
Kociołek Zagłoby
Przepis pochodzi ze zbiorów Bractwa Rycerskiego z Grabowca
Składniki:
kasza jaglana, kiełbasa, boczek wędzony (tłusty), cebula, marchew, przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, zioła), woda
Sposób przygotowania:
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć w kociołku. Dodać pokrojone w półplasterki cebulę i marchew. Dodać przyprawy. Poddusić, aby wszystko zmiękło. Wsypać kaszę jaglaną i wlać odpowiednią ilość wody. Dusić na ogniu, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Trzymać na wolnym ogniu aż do chwili podania.
Danie to najlepiej smakuje przygotowane w specjalnym kociołku nad ogniskiem.
Pychotka żurawlowska
Przepis pochodzi ze zbiorów Barbary Siegieńczuk z Żurawlowa w gm. Grabowiec
Składniki:
2 szklanka mąki, 2 łyżki wody, kostka masła dobrze schłodzonego, 200 g sera białego, 500 g malin, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę, wodę i masło szybko zagnieść. Całość wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Ser biały przepuścić przez maszynkę, utrzeć z malinami i cukrem. Schłodzonym ciastem wypełnić foremki na babeczki. Piec ok. 25 minut.
Po ostudzeniu babeczki wypełnić masą malinową, udekorować malinami.
Roladki wiejskie
Przepis pochodzi ze zbiorów Koła Gospodyń Wiejskich w Wolicy Śniatyckiej w gm. Komarów-Osada
Składniki:
schab, mięso mielone, boczek, ser żółty, ogórek kiszony, sól, pieprz, majeranek, jajko
Sposób przygotowania:
Schab kroimy na plastry i rozbijamy. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i jajkiem. Boczek, ser żółty i ogórek kiszony kroimy w paski. Na schab nakładamy farsz mięsny, paski boczku, sera i ogórka. Formujemy roladki, maczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Roladki posypujemy żółtym serem startym na tarce i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C.
Roladki są bardzo starą potrawą, przyrządzaną jeszcze przez babcie wolickich gospodyń.
Kura faszerowana „Lizusówka”
Przepis pochodzi ze zbiorów Koła Gospodyń Wiejskich w Śniatyczach w gm. Komarów-Osada
Składniki:
kura, mięso mielone wieprzowo-wołowe, bułka tarta, jaja, przyprawy
Sposób przygotowania:
„Nim kogut pierwej obudzi kurę, już śniatycki chłop do kurnika zerka. Spoziera, spoziera, najlepszą kurę wybiera i skraca ją o łeb. Na kuchni woda wrze, gospodyni pióra drze. Przygotowaną kurę w lodówce się schładza. Gospodyni gromadzi składniki, zbiera świeże jaja i przygotowuje nadzienie. Ile waży kura, tyle waży farsz, którym gospodyni starannie wypełnia wnętrze kury, formułując jej oryginalne kształty. W całym postępowaniu trzyma się ściśle zalecanej tradycji”.
Jaka czytamy, do pieczenia najlepiej użyć kury z własnej hodowli. Dawniej kura „Lizusówka” podawana była gościom oraz pomagała w załatwianiu różnych spraw, stąd jej nazwa. Obecnie serwowana jest jako danie główne podczas świątecznych obiadów i innych ważnych spotkań.
Pomidory po majdańsku
Przepis pochodzi ze zbiorów Koła Gospodyń Wiejskich w Majdanie Ruszowskim w gm. Łabunie
Składniki:
pomidory, kalafior, kukurydza, czosnek, koperek, ser feta, majonez
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki i zblanszować, ostudzić. Pomidory wydrążyć i pokroić w kostkę. Koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ser feta pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z majonezem i nadziewać wydrążone pomidory.
Pierożki drożdżowe z kaszą jaglaną na słodko
Przepis pochodzi z Kresów Wschodnich, znajduje się w zbiorach Koła Gospodyń
Wiejskich w Miączynie
Składniki:
ciasto: 4 jaja, 1 kg mąki, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 1 szklanka mleka
farsz: kasza jaglana, ser biały, mleko, cukier
Sposób przygotowania:
Ciasto: zrobić rozczyn z mleka, drożdży i cukru. Dodać mąkę, sól i mleko. Dodać 1 jajko i 3 żółtka. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić ciasto, nadziewać i formować pierożki.
Farsz: kaszę jaglaną sparzyć, odlać wodę. Następnie ugotować ją na sypko, odlać wodę i wypiec kaszę z mlekiem. Połączyć z serem białym i cukrem.
Przygotowała (ar)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).