Wydanie 23 z 2022 r. (2022-06-07)

TRUSKAWKOWA ROZPUSTA

TRUSKAWKOWA ROZPUSTA
Sezon na truskawki czas zacząć. Jeden z ulubionych owoców większości Polaków będzie nam towarzyszył przez najbliższe tygodnie. Warto korzystać, bo truskawki są bogate w błonnik i witaminę C oraz stanowią świetne źródło potasu. Jednak co zrobić, gdy w nasze truskawkowe menu wkrada się monotonia? Mamy kilka propozycji - na śniadanie, kolacje, przekąską…, a nawet obiad. Przepisy pochodzą z działającego od 9 lat bloga „Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą” prowadzonego przez uczniów i nauczycielki z Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie.

Potrawy publikowane na blogu są przygotowywane i fotografowane podczas zajęć praktycznych oraz realizowanych projektów. Opiekę merytoryczną nad apetycznym i cenionym miejscem w sieci sprawują Agata Sadlak-Skrzypek oraz Agnieszka Pawlas. Blog pełen pomysłowych i różnorodnych receptur można znaleźć pod adresem: kulinarnizsp1kras.blogspot.com. Działania uczniów można śledzić również na Facebooku: www.facebook.com/kulinarnizspnr1kras. Polecamy!

 


Sałatka z mozarellą, awokado i truskawkami

Składniki: miks sałat, 200 g mozarelli, 1 awokado, 150 g truskawek, garść orzechów nerkowca, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu.

Wykonanie: Na suchej patelni zrumienić orzechy i odstawić do ostygnięcia. Do miksu sałat dodać pokrojoną mozarellę, pokrojone w kostkę awokado oraz pokrojone na pół truskawki. W miseczce wymieszać musztardę, oliwę sok z cytryny oraz miód i polać sałatę. Całość posypać orzechami.

 


Drożdżówki z truskawkami

Składniki: 750 g mąki pszennej, 350 ml mleka, 120 g masła (rozpuszczonego), 40 g świeżych drożdży, 4 żółtka, 150 g cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, ok. 200-300 g truskawek, odrobina mleka. Na wykonanie kruszonki: 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 3 łyżki masła, cukier waniliowy.

Wykonanie: około 150 ml mleka lekko podgrzać, przelać do miski, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie wymieszać je z pozostałymi składnikami i dobrze wyrobić ciasto. Odłożyć do podwojenia objętości (na ok. 1,5 godz). Truskawki pokroić na połówki. Z ciasta formować krążki z grubszymi obwódkami i na środek każdej drożdżówki układać truskawki. Kruszonka: mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiać do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodać odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Każdą drożdżówkę z truskawkami posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 190 st. C, do zrumienienia.

 


Tarta z truskawkami i mascarpone

Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej (tortowej), 100 g masła pokrojonego w kostkę, 100 g cukru pudru, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli, dodatkowo - olej i bułka tarta do wysmarowania formy. Składniki na krem: serek mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki, 100g cukru pudru, cukier waniliowy, 500 g truskawek.

Wykonanie: składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść. Formę na tartę posmarować olejem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, wstawić do lodówki na godzinę. Upiec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, uprzednio nakłuwając widelcem ciasto raz przy razie. Wystudzić. Zimny mascarpone i śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wyłożyć na ciasto, przyozdobić pokrojonymi truskawkami, schłodzić przez noc w lodówce.

 


Bezowy deser z truskawkami

Składniki: 500 g truskawek, 100 g gotowych bezików, 400 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 250 g serka mascarpone, 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie: truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić na mniejsze części. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami, następnie dodać serek mascarpone i sok z cytryny, po czym delikatnie wymieszać. Bezę pokruszyć na duże okruchy, 2/3 dodać do masy i delikatnie wymieszać. Połowę truskawek wyłożyć do pucharków, przykryć kremem i na krem wyłożyć pozostałe owoce. Posypać pozostałymi kawałkami bezy. Schłodzić.

 


Koktajl czereśniowo-truskawkowy

Składniki: 250 g czereśni, 250 g truskawek, 1 łyżka płatków owsianych, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka miodu.

Wykonanie: truskawki umyć, wyszypułkować. Czereśnie umyć i wydrylować. Owoce wrzucić do wysokiego naczynia, dodać płatki, jogurt i miód. Wszystko razem dokładnie zblendować. Przelać do szklanek i podawać.

 


Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami

Składniki: 300 g filetu z kurczaka, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, 1 ząbek czosnku, chili, sól, pieprz. Składniki na sos: 200 g truskawek, 4 łyżki masła, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego.

Wykonanie: wymieszać sos sojowy z miodem i olejem. Dodać posiekany czosnek, pieprz i chili. Oczyszczone filety obtoczyć dokładnie w marynacie, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie układać je pojedynczo na folii aluminiowej, polać marynatą, zawinąć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25-30 min. Wykonanie sosu: na głębokiej patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojone na pół truskawki i zasypać je brązowym cukrem. Delikatnie mieszać, aż cukier się rozpuści. Dosypać kolorowy pieprz i delikatnie mieszając gotować na wolnym ogniu ok. 4 minuty. Mięso podawać z gorącym sosem, ryżem oraz świeżą sałatą.

Oprcowała jn

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem