Gotuj z TZ
Rogale i gęsina na św. Marcina
Marieta Marecka, Tomasz Jakubiak i Piotr Kucharski są gospodarzami programów kulinarnych na antenie Canal+Kuchnia. Marieta Marecka gotuje, zbiera i czyta wszelkie publikacje kulinarne. Prowadzi program ABC gotowania, w którym przekazuje przepisy na sprawdzone i smaczne dania. Tomasz Jakubiak jest kucharzem i dziennikarzem kulinarnym. To także gospodarz programów „Jakubiak - z miłości do lokalności" i „Jakubiak rodzinnie 2". Piotr Kucharski jest miłośnikiem wypieków. W programie „Domowa piekarnia kucharskiego 2" zabiera widzów do świata pysznych wypieków. Programy można oglądać online na canalplus.com.
Pieczona pierś gęsi z buraczkami i kluskami z bryndzy (Marieta Marecka)
Składniki: 2 piersi z gęsi, 2 ząbki czosnku,1 łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz.
Buraczki z żurawiną i jabłkiem, składniki: 3 średniej wielkości buraczki, 1 duże jabłko, pół szklanki żurawiny, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, 2 łyżki masła, 2 gałązki rozmarynu, 2 łyżki octu balsamicznego.
Kluski z bryndzy, składniki: 250 g bryndzy, ok. 300-400 g mąki pszennej, 1 jajo, pół szklanki gęstej śmietany, pół pęczka pietruszki, sól.
Przygotowanie: Piersi z gęsi płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Czosnek ucieramy z solą w moździerzu, dodajemy zioła, i jeśli trzeba, trochę oleju.
Piersi gęsi kładziemy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i na średnim ogniu obsmażamy z dwóch stron na złoto. Przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy pastą z czosnku i ziół. Przekładamy do ceramicznej formy, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Następnie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut. W tym czasie buraczki gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w słupki.
W misce rozcieramy łyżką bryndzę, dodajemy do niej śmietanę, wsypujemy mąkę, dodajemy jajo, poszatkowaną pietruszkę i sól. Zagniatamy ciasto na kluski. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy kluski. Gotujemy je w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy rozmaryn, buraczki, żurawinę i jabłka pokrojone w podobnej wielkości słupki co buraczki. Przesmażamy ok. 5 minut podrzucając na patelni, dolewamy ocet, miód, przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy do upieczonej gęsi pokrojonej w plastry i ugotowanych klusek.
Pieczone udka gęsie z majerankiem i gruszkami (Tomasz Jakubiak)
Składniki: 2 udka gęsie, rękaw do pieczenia, jabłko, 3 wędzone gruszki, garść świeżego majeranku.
Marynata: łyżka skórki z pomarańczy, łyżka skórki z limonki, ząbek czosnku, łyżeczka grubej soli morskiej, łyżka wędzonej papryki, łyżeczka gorczycy, łyżka octu, łyżeczka cynamonu, łyżka pikantnego sosu.
Sos z gruszek: 2 twarde gruszki, łyżka masła, cebula dymka,100 ml soku z limonki, szczypta szafranu, laska wanilii,.
Surówka: 2 jabłka, sok z cytryny, seler naciowy, 2 gruszki, papryczka chilli czerwona, papryczka chilli żółta, 2 łyżki oleju lnianego, szczypta soli, łyżeczka octu jabłkowego.
Przygotowanie: W misce połącz wszystkie składniki marynaty i natrzyj nią udka. Namacerowane udka obsmaż na patelni i włóż je do rękawa. Dodaj kawałki jabłka, wędzone gruszki i majeranek. Udka piecz w rękawie przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.
Przygotuj sos. Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na maśle. Duś kilka minut, następnie dodaj wanilię, szafran, cebul i sok z limonki. Sos możesz zmiksować na mus lub podać z patelni.
Idealnym dodatkiem do gęsich udek będzie surówka. Jabłko, gruszkę i seler pokrój w zapałki, dodaj posiekane papryczki, olej, sól i ocet jabłkowy. Wszystkie składniki wymieszaj.
Rogaliki maślane z makiem
(Piotr Kucharski)
Składniki: 250 ml mleka, 10 g drożdży, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mleka w proszku, 400-450 g mąki pszennej,1 łyżeczka soli, 50 g masła, mleko do namoczenia, mak, siemię lniane, sezam, kaszka kukurydziana.
Przygotowanie: W misce rozpuścić w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku. Dodać mąkę i roztrzepane jajka z żółtkami. Wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie, dalej wyrabiając, dodawać pokrojone w kostkę masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 1,5 godziny). Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x15 cm. Pokroić na trójkąty. Każdy zwinąć, zaczynając od szerokiej podstawy trójkąta.
Wierzch namoczyć w mleku lub wodzie, a następnie w ziarnach. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić na około godzinę do drugiego wyrastania, czyli garowania.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200º C. Wsadzić blachę do piekarnika, zaparować i piec ok. 20 minut.
Rogale marcińskie
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 6 jaj, pól kostki masła, 2 łyżki cukru, 50 g drożdży, 1 szklanka mleka.
Składniki na masę: 1,5 szklanki cukru pudru, 200 g migdałów i orzechów, 100 g białego maku, śmietana.
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250 st. na złoty kolor.
Zebrała mp
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).