DOŻYNKOWE ROLADY I ZAWIJAŃCE ZE STABROWA
Rolada szpinakowa
Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, 4 jajka, 2 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 200 g serka śmietankowego, 1-2 łyżki chrzanu, 250 g łososia wędzonego w plastrach
Wykonanie. Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy, dodajemy żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mąkę. Następnie ubite na sztywną pianę białka delikatnie łączymy z powstałą masą. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy i pieczemy 10 minut w temp. 200 st. C. Po przestudzeniu placek smarujemy serkiem przyprawionym chrzanem. Układamy plastry łososia i zwijamy w roladę. Zawijamy w folię i schładzamy kilka godzin w lodówce.
Rolada serowa z pieczarkami
Składniki: 350 g sera żółtego, 300 g pieczarek, 350 g fileta z kurczaka, 1 cebula, 3 łyżki majonezu, 3 jajka, olej do smażenia, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy jajka, majonez i mieszamy. Masę wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę piekarnikową i pieczemy ok. 20 min w 180 st. C. Umyte i osuszone mięso przekrawamy, rozbijamy i przyprawiamy. Cebulę siekamy i dusimy na oleju razem ze startymi pieczarkami. Na ciepłym serowym placku układamy mięso, przykrywamy warstwą pieczarek, zwijamy w roladę i zapiekamy ok. 25 min w 180 st. C.
Rolada mięsna
Składniki: 600 g mięsa mielonego, 1 jajko, 3-4 łyżki bułki tartej, przyprawy wg uznania, natka pietruszki, filet z kurczaka, olej do smażenia.
Wykonanie. Mięso przygotować jak na kotlety mielone, uformować prostokąt na pergaminie. Pośrodku ułożyć pokrojony w paski i podsmażony filet. Zwinąć szczelnie jak roladę w pergaminie, włożyć do brytfanki i piec na wolnym ogniu ok. 15 min. Następnie obrócić i piec na drugiej stronie kolejne 20 min. Można również upiec w piekarniku w temp. 180 st. ok. 40 min.
Roladki naleśnikowe cebulowe
Ciasto: 250 g mąki, 2 szkl. mleka, 2 jajka, 6 łyżek prażonej cebulki, 2 łyżki oleju, sól.
Farsz: 300 g serka śmietankowego, 200 g szynki drobiowej, 200 g pieczarek, 1 łyżka masła, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta zmiksować, usmażyć 4-5 grubych naleśników, wystudzić. Pieczarki pokroić i smażyć na maśle przez ok. 10 min. Serek wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką, pieczarkami, natką, przyprawić do smaku. Naleśniki smarować farszem, zwijać w roladki, kroić w ukośne plastry.
Koperty francuskie ze szpinakiem
Składniki: 350 g szpinaku mrożonego w listkach, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 jajko, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz do smaku, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100 g sera feta.
Wykonanie. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle, dodać szpinak, smażyć aż odparuje prawie cały płyn. Wtedy dodać ser, wymieszać, ewentualnie doprawić. Ciasto podzielić na kwadraty. Na środek każdego nałożyć porcję farszu, rogi zagiąć do środka i zlepić. Koperty posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 20 min w 200 st. C.
her
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).