Wydanie nr 36 z 2021 r. (2021-09-07)

DOŻYNKOWE ROLADY I ZAWIJAŃCE ZE STABROWA

DOŻYNKOWE ROLADY I ZAWIJAŃCE ZE STABROWA
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Stabrowie na czele z Kingą Biłant mówią o sobie, że są „zgraną paczką”, a razem z miejscowymi strażakami z OSP Stabrów mogą góry przenosić. Jeśli sprawa dotyczy jadła, to nie mają sobie równych. Potwierdzają to stabrowscy strażacy, którzy – trzeba przyznać – są wymagającymi sędziami. Panie karmią wybornie i chętnie dzielą się nowinkami, także recepturami. Panie proponują chleb i coś do chleba – kto był na dożynkach powiatowych w Sitnie (22 sierpnia), mógł skosztować tych specjałów. Na stole Stabrowa królowały rolady. Furorę robiły zawijańce ze szpinakiem i łososiem, z marchewką oraz z serem i pieczarkami. Wyglądają smakowicie. A panie zapewniają, że wykonanie jest łatwe i warte zachodu, bo wygląd i smak wynagradzają to w dwójnasób. I, jak dożynki, to wiadomo, swojski chleb. Szybki chlebek domowy Składniki: 1 kg mąki typ 450, 1 litr ciepłej wody, 50 g drożdży, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 4 łyżki octu 10 proc., ulubione ziarna, otręby, kminek. Wykonanie. Drożdże z cukrem i wodą mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy do połączenia składników, wlewamy ocet i dodajemy ulubione ziarna. Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C i pieczemy przez ok. godzinę. Upieczony chleb studzimy wyjęty z formy, owinięty lnianą ściereczką. Rolada marchewkowa Składniki: 500 g marchewki, 4 jajka, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka ostrej musztardy, sól, pieprz, chili do smaku, 200 g twarogu, 1-2 łyżki śmietany, papryka konserwowa, ulubione zioła. Wykonanie. Masło rozgrzać na patelni, dodać startą marchewkę, cukier, sól, pieprz i chili do smaku. Dusić 10 minut, pod koniec dodać musztardę. Lekko ostudzić, dodać żółtka, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać z marchewką. Wyłożyć masę na pergamin do formy z piekarnika, wyrównać i piec 20 min w 180 st. C. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, przykryć drugą i po ok. 2 min delikatnie zdjąć papier. Twaróg zmiksować ze śmietaną, doprawić solą i świeżymi ziołami. Wyłożyć na zimny placek marchewkowy, rozsmarować, ułożyć pokrojoną w paseczki paprykę. Zwinąć roladę w papier i schłodzić w lodówce.

Rolada szpinakowa

Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, 4 jajka, 2 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 200 g serka śmietankowego, 1-2 łyżki chrzanu, 250 g łososia wędzonego w plastrach

Wykonanie. Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy, dodajemy żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mąkę. Następnie ubite na sztywną pianę białka delikatnie łączymy z powstałą masą. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy i pieczemy 10 minut w temp. 200 st. C. Po przestudzeniu placek smarujemy serkiem przyprawionym chrzanem. Układamy plastry łososia i zwijamy w roladę. Zawijamy w folię i schładzamy kilka godzin w lodówce.

 

Rolada serowa z pieczarkami

Składniki: 350 g sera żółtego, 300 g pieczarek, 350 g fileta z kurczaka, 1 cebula, 3 łyżki majonezu, 3 jajka, olej do smażenia, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy jajka, majonez i mieszamy. Masę wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę piekarnikową i pieczemy ok. 20 min w 180 st. C. Umyte i osuszone mięso przekrawamy, rozbijamy i przyprawiamy. Cebulę siekamy i dusimy na oleju razem ze startymi pieczarkami. Na ciepłym serowym placku układamy mięso, przykrywamy warstwą pieczarek, zwijamy w roladę i zapiekamy ok. 25 min w 180 st. C.

 

Rolada mięsna

Składniki: 600 g mięsa mielonego, 1 jajko, 3-4 łyżki bułki tartej, przyprawy wg uznania, natka pietruszki, filet z kurczaka, olej do smażenia.

Wykonanie. Mięso przygotować jak na kotlety mielone, uformować prostokąt na pergaminie. Pośrodku ułożyć pokrojony w paski i podsmażony filet. Zwinąć szczelnie jak roladę w pergaminie, włożyć do brytfanki i piec na wolnym ogniu ok. 15 min. Następnie obrócić i piec na drugiej stronie kolejne 20 min. Można również upiec w piekarniku w temp. 180 st. ok. 40 min.

 

Roladki naleśnikowe cebulowe

Ciasto: 250 g mąki, 2 szkl. mleka, 2 jajka, 6 łyżek prażonej cebulki, 2 łyżki oleju, sól.

Farsz: 300 g serka śmietankowego, 200 g szynki drobiowej, 200 g pieczarek, 1 łyżka masła, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta zmiksować, usmażyć 4-5 grubych naleśników, wystudzić. Pieczarki pokroić i smażyć na maśle przez ok. 10 min. Serek wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką, pieczarkami, natką, przyprawić do smaku. Naleśniki smarować farszem, zwijać w roladki, kroić w ukośne plastry.

 

Koperty francuskie ze szpinakiem

Składniki: 350 g szpinaku mrożonego w listkach, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 jajko, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz do smaku, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100 g sera feta.

Wykonanie. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle, dodać szpinak, smażyć aż odparuje prawie cały płyn. Wtedy dodać ser, wymieszać, ewentualnie doprawić. Ciasto podzielić na kwadraty. Na środek każdego nałożyć porcję farszu, rogi zagiąć do środka i zlepić. Koperty posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 20 min w 200 st. C.

her

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem