Wydanie nr 6 z 2021 r. (2021-02-10)

Czy producenci trzody chlewnej doczekają się pomocy?

ŚWINIE DOŁUJĄ

ŚWINIE DOŁUJĄ
Fot. pixabay.com
W ostatnim tygodniu stycznia 2021 r. cena zakupu żywca wieprzowego w Polsce wyniosła średnio 3,95 zł za kilogram i była o ponad 30 proc. mniejsza niż w takim samym okresie poprzedniego roku. Niestety, na Lubelszczyźnie ceny są dużo niższe od średniej krajowej.

Najnowsze dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi potwierdzają, że nowy rok jeśli przyniósł poprawę sytuacji hodowców świń, to ledwie zauważalną. Ceny zaczęły spadać wiosną ub. roku z poziomu ponad 6 zł za kilogram żywca, jeszcze w czerwcu rolnicy dostawali ponad 5 zł, ale ostatnie pół roku przyniosło gwałtowny spadek cen. Końca kryzysu nawet nie widać, bo nie ustają jego przyczyny. Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w najnowszej analizie podkreśla, że wpływ na ceny ma m.in. ograniczenie eksportu wieprzowiny z Niemiec, gdzie dotarł ASF, do Chin. 

(ar) 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem