Wydanie nr 6 z 2021 r. (2021-02-10)
Nieważne kalorie. Liczy się smak
Z HISTORII PĄCZKA
Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska – pisał Jędrzej Kitowicz w „Opisie obyczajów za panowania Augusta III”, wydanym w I połowie wieku.
Już ten krótki opis z ok. 1840 r. wskazuje, że pączek znany był od dawna, bo zapewne potrzebował trochę czasu, by z twardego stać się miękkim. Ale jego metamorfoza dotyczyła też smaku. Jeszcze w starożytności, ale też w średniowiecznej Polsce pączki przygotowywane na słono i nadziewano np. słoniną.
(ar)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).