Wydanie nr 4 z 2021 r. (2021-01-27)
Jod – nie za dużo, nie za mało
DLA ZDROWEJ TARCZYCY
Jod to składnik hormonów tarczycy, które decydują o prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu układu nerwowego, mózgu, serca, nerek oraz mięśni.
Hormony tarczycy: tyroksyna i trójjodotyroniny regulują tempo przemian metabolicznych oraz procesy wzrostu i oddychania komórkowego. W organizmie znajduje się około 15-20 mg jodu. Większość wchodzi w skład hormonów i magazynowana jest w tarczycy. Dzienne rekomendowane spożycie jodu wynosi, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, 150 mcg. Zapotrzebowanie wzrasta u kobiet w ciąży i wynosi 220-290 mcg.
PG
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).