Wydanie nr 3 z 2021 r. (2021-01-20)

Jest niezwykle zdrowy i pomimo dużej wartości kalorycznej jest zalecany w dietach odchudzających

AWOKADO DLA JELIT

AWOKADO DLA JELIT
Regularne spożywanie awokado korzystnie wpływa na środowisko drobnoustrojów jelitowych, które rozkładają błonnik i wytwarzają metabolity korzystnie wpływające na zdrowie jelit.

W Polsce awokado nie było prawie znane do II wojny światowej. Natomiast w Ameryce Środkowej od prawie 5 tys. lat p. n. e. tamtejsza ludność znała jego dobroczynny wpływ na organizm. 100 gramów awokado dostarcza około 160 kcal. Biorąc pod uwagę samą wartość energetyczną, dostarcza jej najwięcej ze znanych owoców.
PG
Fot. pixabay.com

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem