Wydanie nr 2 z 2021 r. (2021-01-13)

Cynamon, imbir i kardamon pięknie pachną, doskonale rozgrzewają i zawierają substancje o właściwościach zdrowotnych

PIERNIKOWE PRZYPRAWY

PIERNIKOWE PRZYPRAWY
Fot. pixabay.com
Imbir to przyprawa znana w Azji już 3000 lat temu. Zawiera olejki eteryczne: gingerol, zingeron i cytral. Gingerol znany jest z właściwości przeciwzapalnych i antyoksadacyjnych. Imbir znany jest przede wszystkim z działania przeciwwymiotnego.

Stosuje się go przy nudnościach wywołanych chorobą lokomocyjną, chemioterapią oraz w łagodzeniu nudności i wymiotów pooperacyjnych spowodowanych zastosowaniem narkozy. 1,2-1,5 g imbiru dziennie może również redukować nudności ciężarnych. 

PG

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem