Wydanie 2 z dnia 14 stycznia 2009 r. (2009-01-14)
Cukrownia Werbkowice już po kampanii
MNIEJ SŁODKIE
Cukrownia Werbkowice jest jednym z dwóch zakładów w naszym regionie, który wciąż przerabiają buraki. W ciągu ponad dwóch i pół miesiąca Werbkowice wyprodukowały ponad 75 tys. ton cukru.
To niemal tyle, ile wyprodukowała cukrownia Krasnystaw - 80 tys. ton. Oba zakłady należą obecnie do największych w Krajowej Spółce Cukrowej. Skupiły w tym sezonie ponad milion buraków od 8 tysięcy plantatorów.
Niestety, nieco słabiej - z powodu niesprzyjających warunków atmosferycznych i suszy - wypadła polaryzacja, czyli poziom zawartości cukru w burakach. Wyniosła ona w tym roku poniżej 16,5 procent.
ar
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży