Wydanie nr 41 z 2014 r. (2014-10-15)

NA ZDROWIE

ROZMOWA TYGODNIA z dr. inż. Jarosławem Mazurkiewiczem z Katedry Biotechnologii Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

O zdrowej żywności słyszymy od lat, ale czy wiemy, jaka to żywność? Nietucząca, ekologiczna?

– W pojęciu „zdrowa żywność” rzeczywiście mieszczą się najróżniejsze produkty, i ekologiczne, i niskokaloryczne. Przede wszystkim chodzi jednak o to, by produkty, które spożywamy, korzystnie wpływały na nasze zdrowie i samopoczucie. Oczywiście żywność ekologiczna, czyli wyprodukowana w sposób ekologiczny, bez udziału sztucznych nawozów i pestycydów, sama w sobie jest prozdrowotna.

Gdzie ją znaleźć?

– Takich miejsc jest coraz więcej. Są to np. stoiska czy choćby oddzielne półki w hipermarketach. Powstały sklepy z żywnością ekologiczną. Można szukać jej na stoiskach na jarmarkach, bardzo ostatnio popularnych, i na targach. Takie miejsca, gdzie żywność można kupić bezpośrednio od producenta, są najlepsze. Możemy dowiedzieć się więcej o tym, co kupujemy, zapytać o odmianę, jeśli są to warzywa czy owoce, o sposób uprawy. Mamy większą pewność, że kupujemy produkt zdrowy. W sklepach warto zwrócić uwagę na oznaczenie produktów. Oryginalne ekologiczne są oznaczone certyfikatem. On gwarantuje jakość i pochodzenie produktu.

 

 

Rozmawiała Anna Rudy 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem