Wydanie nr 35 z 2014 r. (2014-09-03)

W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących grzybów trzeba koniecznie poprosić o pomoc specjalistów

GRZYB MOŻE ZABIĆ!

Właśnie rozpoczął się sezon na grzyby. Przed wybraniem się do lasu warto pamiętać, że nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki. Niekiedy mogą być tragiczne w skutkach. Bo, jak mówi stare porzekadło, każdy grzyb jest jadalny, ale niektóre tylko raz.

 

W ubiegłym tygodniu w Polsce odnotowano pierwsze w tym roku przypadki zatruć grzybami. W Szczecinie 12-latka zjadła jajecznicę z grzybami kupionymi przez rodziców na targu. Chwilę po posiłku zaczęły nękać ją nudności i silne bóle brzucha. Natychmiast została przewieziona do szpitala. Zdaniem lekarzy najprawdopodobniej zjadła muchomora sromotnikowego. Lekarze zalecili płukanie żołądka. Po zabiegu dziewczynka poczuła się lepiej i jej życiu nic nie zagraża.

W Prudniku kilkuletnie dziecko zjadło grzyby znalezione w przydomowym ogródku. Z bólem brzucha trafiło do szpitala. Po płukaniu żołądka wróciło do domu. Grzyby, jak się okazało, nie były trujące, ale niejadalne (do takich zalicza się mleczaj biel czy mleczaj chrząstka).

Z danych sanepidu wynika, że w ostatnim ćwierćwieczu w Polsce grzybami zatruło się ponad 10 tys. osób, ponad 600 zmarło.

– W tym roku w naszym województwie na szczęście nie było przypadków zatrucia grzybami – mówił w piątek (29.08) Wiktor Kalicki, kierownik oddziału żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. – W całym ubiegłym roku takich przypadków mieliśmy dwa, w 2012 – 14, w 2011 – 7, a w 2010 – 24.

kk

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Monika 2014-09-04  22:21

Odnośnie tytułu - też mi odkrycie meryki

gość 2014-09-03  20:26

Pazernośc ludzi nie zna granic

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem