Czytasz wydanie archiwalne Tygodnika Zamojskiego z {wydanie_data_fotmat}. Zobacz najnowsze wydanie.
Grupy krwi oznaczył w 1901 roku austriacki lekarz Karl Landsteiner, za co otrzymał Nagrodę Nobla. Do dziś podstawowe grupy krwi to A, B, 0 i AB.
Żadne przyzwoite leczo nie może się obejść bez kabaczka. To warzywo nadaje potrawie głębi, a także masy i spoistości. Kabaczki możemy też jeść w innej postaci.
Wprawdzie jest niezbędny do życia, ale zbyt wysoki poziom złego cholesterolu zagraża życiu. Blaszki miażdżycowe osiadają na ściankach naczyń krwionośnych, blokując przepływ krwi.
Coraz chłodniejsze dni sprawiają, że zwiększa się podatność na infekcje i przeziębienia. By ich uniknąć, warto pomyśleć o profilaktyce – nie tylko o ciepłym ubraniu i unikaniu chłod
Rozmowa z lek. med. Waldemarem Cabankiem z oddziału ginekologiczno-położniczego SP ZOZ w Tomaszowie Lub.