Wielki Post (który trwa) i Wielki Tydzień (przed nami) to świetna okazja, żeby spróbować postnych, tradycyjnych dań, które jadają nasi sąsiedzi zza między: z różnych powiatów Lubelszczyzny
Kuchnia orientalna – czyli jaka? Najprościej rzecz ujmując; ta, która czerpie garściami z tradycji kulinarnych Dalekiego Wschodu. Wśród potraw orientalnych znajdą się bazujące na receptu
Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju kształcą się w zawodzie cukiernik. Umiejętności zdobywają pod kierunkiem pań: Beaty Luchowskiej, Anny Różańskiej, I
I u schyłku zimy można w kuchni wyczarować kolorowe, zdrowe i pełne witamin dania i napoje, które już samym wyglądem zachęcają do jedzenia. Na pewno wzmocnią nas w czasie zimowo-wi
Panie z KGW z Płoskiego pod przewodnictwem Anny Opoki chętnie organizują imprezy kulinarne, a w rondelku potrafią zamknąć całą gamę smaków. To „zgrana paczka” głównie młodych pań, kt
Polacy jadają za mało ryb. Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), powinniśmy spożywać przynajmniej dwie porcje (po 150 g
Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju, kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz cukiernik, zgłębiają w szkole wiedzę z zakre
Każdy lubi sobie czasem dobrze podjeść, a apetyt rośnie zwłaszcza wtedy, gdy ziąb odbiera nam energię i brak nam sił. Dziś zapraszamy do przygotowania kilku smacznych, choć nie całki
Co jest najsłynniejszym naszym jednogarnkowcem? Odpowiedź jest oczywista: bigos. Ale nawet najlepszy nie ma tu monopolu. Dania jednogarnkowe, czyli te przyrządzane ze wszystkich sk
Robi się je raz-dwa: wystarczy zmieszać kilka składników, dodać sos i gotowe. Nie trzeba ich podgrzewać ani przygotowywać na określoną porę. Wystarczy po prostu ustawić na stole – i
„Borówkowy duet”, „Borówkowiec” i „Jagodowe z bezą” to najsmaczniejsze ciasta, zgłoszone przez gospodynie z gminy Trzeszczany do konkursu kulinarnego, organizowanego przez miejscowy
Wyborne dania mogą być podawane nie tylko na salonach czy na bankietach w ekskluzywnych restauracjach, ale także na stołach wiejskich. Taką zasadę wyznaje Marcin Sikora, szef Resta