Wydanie nr 3 z 2016 r. (2016-01-20)

HANDEL: Japończycy będą jeść polską koninę

Negocjacje trwały długo, ale polska konina może być sprzedawana do Japonii – poinformowało ministerstwo rolnictwa.

Resort podał, że japońskie władze właśnie zaakceptowały nowe warunki eksportu koniny z Polski. Jak podkreślono w komunikacie, uzgodnienia te są zakończenie kilkuletnich starań Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio.

Negocjacje dokumentów, które ostatecznie pozwalają na eksport mięsa z Polski, rozpoczęto jeszcze w 2013 roku, m.in. po to, by móc w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w roku 2005 oraz zwiększenia ilości eksportowanej do Japonii koniny.

 

Komentarze

nowak 2016-01-24  09:12

Mięso końskie od lat sprzedajemy do Japonii ,a cena tzw,marmurku czyli mięsa przerośniętego tłuszczem osiąga cenę kilkuset dolarów.

zarys 2016-01-23  09:32

Tylko koni żal

Zawisza Ciemny 2016-01-23  07:19

Jest ruskie embargo na polską wieprzowinę z Danii. Rozdajemy polskie jabłka Niemiec i Hiszpanii. A teraz japończyki będą jeść polską koninę z Anglii. No, chyba , że te polskie konie mają rogi

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem