Wydanie nr 47 z 2015 r. (2015-11-25)
Pierniczki, przepis Magdaleny Zasuwa z Księżostan Kolonii
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny TZ i OSM Krasnystaw
Składniki:
1 kg mąki
1 kostka masła
1 łyżka smalcu
pół szkl oleju
6 jajek (3 całe jajka+3 żółtka)
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
pół szklanki śmietany
2 płaskie łyżeczki amoniaku
2 płaskie łyżeczki sody
przyprawa do piernika.
Sposób wykonania:
10 dag cukru spalić w ganku (na karmel). Dodać pół szklanki gorącej wody, następnie miód. Ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem. Masło olej smalec roztopić ostudzić. Do mąki dodać amoniak, sodę, jajka, karmel, tłuszcz. Wyrobić na gładką masę i odstawić na 12 godz.
Formować kulki wielkości orzecha, spłaszczyć, piec około 20 min. Do środka każdego pierniczka można dać wiśnie lub orzech, polać polewą czekoladowa.