Wydanie nr 47 z 2015 r. (2015-11-25)

Pierniczki, przepis Magdaleny Zasuwa z Księżostan Kolonii

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny TZ i OSM Krasnystaw

Składniki:
1 kg mąki
1 kostka masła
1 łyżka smalcu
pół szkl oleju
6 jajek (3 całe jajka+3 żółtka)
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
pół szklanki śmietany
2 płaskie łyżeczki amoniaku
2 płaskie łyżeczki sody
przyprawa do piernika.

Sposób wykonania:
10 dag cukru spalić w ganku (na karmel). Dodać pół szklanki gorącej wody, następnie miód. Ostudzić.

Jajka utrzeć z cukrem. Masło olej smalec roztopić ostudzić. Do mąki dodać amoniak, sodę, jajka, karmel, tłuszcz. Wyrobić na gładką masę i odstawić na 12 godz.

Formować kulki wielkości orzecha, spłaszczyć, piec około 20 min. Do środka każdego pierniczka można dać wiśnie lub orzech, polać polewą czekoladowa.

 

Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem