Wydanie nr 47 z 2015 r. (2015-11-25)

Makowiec śnieżny, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa

Pyszny, delikatny i słodki - tak o swoim makowcu pisze pani Teresa Skotnicka, wysyłając przepis na konkurs kulinarny TZ i OSM Krasnystaw.

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa makowa:
250 g maku mielonego
100 g cukru
3 białka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka bułki tartej
150 ml mleka
kilka kropli olejku migdałowego
3/4 szkl bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, pokrojone orzechy i morele)

Masa śmietanowa:
1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

Masa orzechowa:
200 g masła
80 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
150 g orzechów mielonych
1/2 szkl mleka
3 żółtka
spirytus do smaku

Dekoracja:
4 kostki czekolady gorzkiej
1 łyżka kremówki

Forma: 38x23 wyłożona papierem do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodać cukier z cukrem waniliowym i żółtka. Obie mąki przesiać z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyłożyć do formy. Równo rozsmarować i piec 25
minut w temperaturze 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu ściąć odstającą skórkę.

2. Masa makowa: Mleko zagotować, wsypać bułkę i połowę maku. Zdjąć z ognia i lekko zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i roztrzepane białka. Dobrze wymieszać i postawić na ogień. Smażyć do zgęstnienia, ciągle mieszać. Wyłożyć na zimny biszkopt i odstawić do
schłodzenia.

3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem dodać letnią żelatynę, szybko wymieszać i wyłożyć
na zimny mak. Schłodzić.

4. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zimne orzechy i spirytus. Wyłożyć na masę śmietanową.

5. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w śmietanie i przy pomocy worka cukierniczego z uciętym rogiem namalować esy- floresy lub udekorować według swojego uznania.

Rada:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej

 

Komentarze

Irena z 2016-06-26  13:36

Świetne wszystkie przepisy.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem