Wydanie nr 47 z 2015 r. (2015-11-25)

Piernik z makiem, przepis Wiolety Żurawicz z Hrubieszowa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny TZ i OSM Krasnystaw

Składniki :
- 40 dag mąki
- 1 szkl.cukru
- 1 szkl. maku
- 12,5 dag masła KRASNYSTAW
- 2 jajka
- 4 łyżki powideł
- 4 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczanej
- 2 op.przyprawy do piernika
- 1 szkl.mleka
- 30 dag bakalii (orzechy,suszonew śliwki,morele,rodzynki,migdały)
- 1 tabliczka białej czekolady
- tłuszcz, bułka tarta

Przygotowanie:

1.Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać kakao, mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawę do piernika.Dodać miód i powidła, roztopioną margarynę, mleko oraz suchy mak (odrobinę odłożyć do dekoracji).Wszystkie składniki wymieszać.Na końcu do ciasta dodać bakalie.

2.Przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy ( mała keksówka).Piec w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.60 minut.

3.W rondelku zagotować 2 łyżki wody i rozpuścić w niej czekoladę.Polać gorący piernik i obsypać odłożonym makiem.

 

Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem