Wydanie nr 47 z 2015 r. (2015-11-25)

Świąteczne orzeczki, przepis Wiolety Żurawicz z Hrubieszowa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny TZ i OSM Krasnystaw

Składniki na ok. 60 ciasteczek:

ciasto:
- 25 dag masła KRASNYSTAW
- 3 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1/2 szkl.cukru
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli

krem:
- 150 g orzechów włoskich
- 20 dag masła KRASNYSTAW
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl.cukru pudru
-2 łyżki rumu (lub dowolnego aromatu)

Przygotowanie:
1.Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę posiekać z masłem, solą i żółtkami. Dodać pianę z białek. Ocet wymieszać z sodą i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy się schłodzić formować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i nadawać im kształt wałeczka.

2.Foremkę do pieczenia orzeszków rozgrzać i nakładać ciasto do otworów. Zamknąć foremkę i mocno docisnąć.Ustawić na ogniu i piec ok.4 minuty odwracając formę.

3.Upieczone ciasteczka wyjąć i ostudzić. Przygotować krem: orzechy zetrzeć i ugotować na mleku, wystudzić.

4.Miękkie masło utrzeć z cukrem i pudrem a następnie dodawać orzechy. Na końcu wlać rum lub aromat. Kremem napełniać połówki orzeszków i zlepiać po dwie.

 

Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem