Wydanie nr 46 z 2015 r. (2015-11-18)

Pierniczkowe choinki i pierniczki, przepis Katarzyny Janeczko z Zamościa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny TZ i OSM Krasnystaw.

SKŁADNIKI
400 g mąki
120 g cukru pudru
160 g miodu (ja użyłam prawdziwego)
60 g masła OSM Krasnystaw (roztopionego, schłodzonego)
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao bez cukru

na lukier;
1 białko
kilka kropel cytryny
cukier puder

1/ Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę, kakao, przyprawę do piernika i wymieszać. Wbić jajka, dodać chłodne płynne masło i miód. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i ostawić do lodówki na całą noc.

2/ Na następny dzień ciasto zagnieść , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wałkować na grubość ok 3 mm. Foremkami wycinać dowolny kształt pierniczków a róznymi wielkościami gwiazdek wycinać gwiazdki, od najmniejszej do największej. Wycięte pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni i piec ok 8-10 min. Po upieczeniu wystudzić. Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

WERSJA NA CHOINKĘ -jeżeli chcemy zrobić pierniczki na choinkę, to przed pieczeniem, trzeba zrobić słomką otworki, przez które po upieczeniu przełożymy tasiemki.

3/ Lukier- Białko ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, by powstałam gładką masa. Nie za rzadka i nie za gęsta. Wycisnąć kilka kropel cytryny, wtedy lukier staje się lśniący. Ja zrobiłam tak jak koleżanka - wzięłam małe woreczek ina mrożonki, napełniłam lukrem, zawiązałam i wycięłam mały otworek w rożku, którym wychodził lukier i pięknie się malowało.

SKŁADANIE CHOINEK.
Największą gwiazdkę posmarować lukrem i przekładać mniejszą. Czynność powtarzać kilka razy, wtedy powstaną choinki ze śniegiem. Dodatkowo można je ozdobić kolorowymi cukierkami, posypkami, groszkami.

 

Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem