Wydanie nr 43 z 2014 r. (2014-10-29)
KRAKÓW: Wysokomorfinowy mak na drożdżówkach. Kilka osób w szpitalu
Życiu żadnej z osób nic nie zagraża, ale wszyscy muszą przejść badania na zawartość morfiny w organizmie. Jedli drożdżówki, które trafiły do jednej z sieci sprzedaży w Krakowie.
Opiaty morfiny lekarze wykryli najpierw u jednej pacjentki. Kobieta kategorycznie zaprzeczała, by brała narkotyki. Okazało się natomiast, że jadła drożdżówki z makiem.
Wówczas lekarze i pracownicy laboratorium sami postanowili sprawę wyjaśnić. Kupili w kilku sklepach pieczywo z makiem i je zjedli. Dzisiaj przeszli badania i okazało, że wszyscy mają morfinę w moczu.
Sprawą zajęła się już policja i sanepid. Ustalono piekarza, który użył wysokomorfinowego maku, a także rolnika, który mu go dostarczył.