Wydanie nr 36 z 2014 r. (2014-09-10)

WŁOCHY: Lody o smaku wina i wędliny wygrały w mistrzostwach Europy

We włoskiej Florencji wybierano najlepsze lody Europy. Wygrały te o smaku wina i wędlin, przygotowane przez Giovannę Bonazzi z lodziarni w okolicach Wenecji.

Drugie miejsce, według profesjonalnego jury, ale też publiczności mistrzostw, należało się lodom o nazwie Dawid, które powstały we Florencji. Mają one smak mleczno-waniliowy i polane są sosem z jagód.

W finałowej potyczce spotkali się najlepsi lodziarze nie tylko z Włoch, ale też kilku innych krajów europejskich.

Florencja uznawana jest za kolebkę lodów, bo to tam w 1559 roku po raz pierwszy podano deser z mleka, miodu, żółtek, z dodatkiem wina, bergamotki, cytryn i pomarańczy. Zaserwował go na dworze Medyceuszy artysta Bernardo Buontalenti.

Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem