Wydanie nr 35 z 2014 r. (2014-09-03)

Pyszny kwas jabłkowy, przepis Agnieszki Słomy ze Starej Wsi

Orzeźwiający napój z jabłek proponuje w naszym kulinarnym konkursie Agnieszka Słoma. Dodaje, że przepis został znaleziony w jej rodzinie ok. 20 lat temu, a kwas wychodzi znakomity.

Składniki: 1 kg jabłek (nie mogą być słodkie), 2 l wody ,20 dag cukru,1 kromka razowego chleba

Wykonanie: Umyte jabłka (mogą być spady) pokroić na grube plasterki, odrzucając części obite lub robaczywe.

Ułożyć w słoju o pojemności ok. 4 l, zalać przegotowaną z cukrem, przestudzoną do temperatury pokojowej wodą, dodać kromkę wysuszonego chleba, przykryć gazą lub ściereczką i odstawić na 3-4 dni.

Pić schłodzony.

 

Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem