Papierowa szarlotka, przepis Łukasza Gaździckiego z Czermna
Jabłka
ok. 1,5 kg POLSKICH papierówek
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru kryształu
Jabłka pokroić w kostkę (jak na zdjęciu) dodać łyżeczkę cynamonu oraz cukier kryształ i wymieszać.
Ciasto
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg margaryny
1 cukier waniliowy
Żółtka rozetrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Następnie dodać resztę składników i zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozkładamy na spodzie blachy tworząc placek, który posypujemy bułką tartą. Następnie na placek rozkładamy wcześniej przygotowane jabłka.
Kolejną czynnością jest rozsmarowanie piany z białek.
Piana z białek
4 białka
niepełna szklanka cukru kryształu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórek kokosowych
paczka kisielu
Wszystkie składniki rozbijamy razem aż powstanie piana. Kisiel dodajemy w celu uzyskania ładnego koloru piany (ja wykorzystałem o smaku żurawinowym, który nadał czerwony kolor).
Na rozsmarowaną pianę ścieramy drugą część ciasta. W takim stanie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dobrze smakuje z kawą, herbatą oraz mlekiem.
Smacznego ;)