Sanepid kontroluje punkty gastronomiczne, lodziarnie i sklepy
UWAŻAJ, GDZIE I CO JESZ
Pod lupę wzięli m.in. małe sklepiki i markety, bary, restauracje, piekarnie, ciastkarnie i lodziarnie. – Sprawdzane jest wszystko, od wyposażenia, poprzez pracowników, na produktach do sprzedaży lub z których przyrządzane jest jedzenie skończywszy – wyjaśnia Elżbieta Wróblewska, kierownik Sekcji Higieny Żywności i Żywienia, Żywienia i Przedmiotów Użytku w Sanepidzie w Zamościu.
Zamojska Stacja od początku roku przeprowadziła 485 kontroli. Miesięcznie było ich ponad 80, bo kontrole odbywają się również w soboty i niedziele. Najpoważniejsze zastrzeżenia inspektorzy mieli w jednej z piekarni w powiecie.
– Została zamknięta, a powodem był bardzo zły stan higieniczno-sanitarny. Ściany i urządzenia były zapleśniałe, znaleźliśmy też w niej odchody gryzoni – mówi Elżbieta Wróblewska.
mp
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).