Domowe drożdżówki z serem i lukrem
SKŁADNIKI
600 g mąki
250 ml letniego mleka
2 jajka
40 g cukru
20 g drożdży
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
MASA SEROWA
0,5 kg mielonego sera
1 budyń waniliowy (40g)
1 żółtko
1-2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
1 łyżeczka przyprawy do serników
1 cukier waniliowy
+ białko do posmarowania drożdżówek
1/Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dobrze rozetrzeć. Dodać 100 ml letniego mleka i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na ok 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników połączyć w dużej misce i dodać zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (gdy będzie zbyt rzadkie, dodać troszkę mąki) Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia. Ciasto bardzo łatwo i ładnie się wyrabia.
2/ Ser zmielić w maszynce dwa razy lub dwukrotnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło utrzeć z cukrem waniliowym , dodać żółtko i stopniowo dodawać zmielony ser oraz zwykły cukier. Na koniec wsypać budyń w proszku oraz przyprawę do sernika. Wymieszać.
3/ Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na równe części (u mnie 12) Najlepiej zrobić to formując wałek i pociąć na 10-12 jednakowych części (jak wielkie kopytka) Każdą cześć ciasta uformować w placek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ponownie odstawić na kilka minut, po czym dnem szklanki wyciskać na środku każdego placka wgłębienie.
4/ Przed pieczeniem każdą drożdżówkę po brzegach posmarować białkiem i na środek każdej sztuki kłaść łyżką masę serową. Gotowe drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor ok 20-30 min (zależy od piekarnika) Po upieczeniu studzić na kratce, by ser lekko stężał. Dodatkowo drożdżówki można udekorować lukrem.