Wydanie nr 21 z 2014 r. (2014-05-28)

Domowe drożdżówki z serem i lukrem

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny TZ i Prymatu, zorganizowany z okazji Dnia Dziecka.

SKŁADNIKI
600 g mąki
250 ml letniego mleka
2 jajka
40 g cukru
20 g drożdży
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny

MASA SEROWA
0,5 kg mielonego sera
1 budyń waniliowy (40g)
1 żółtko
1-2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
1 łyżeczka przyprawy do serników
1 cukier waniliowy
+ białko do posmarowania drożdżówek

1/Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dobrze rozetrzeć. Dodać 100 ml letniego mleka i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na ok 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników połączyć w dużej misce i dodać zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (gdy będzie zbyt rzadkie, dodać troszkę mąki) Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia. Ciasto bardzo łatwo i ładnie się wyrabia.

2/ Ser zmielić w maszynce dwa razy lub dwukrotnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło utrzeć z cukrem waniliowym , dodać żółtko i stopniowo dodawać zmielony ser oraz zwykły cukier. Na koniec wsypać budyń w proszku oraz przyprawę do sernika. Wymieszać.

3/ Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na równe części (u mnie 12) Najlepiej zrobić to formując wałek i pociąć na 10-12 jednakowych części (jak wielkie kopytka) Każdą cześć ciasta uformować w placek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ponownie odstawić na kilka minut, po czym dnem szklanki wyciskać na środku każdego placka wgłębienie.

4/ Przed pieczeniem każdą drożdżówkę po brzegach posmarować białkiem i na środek każdej sztuki kłaść łyżką masę serową. Gotowe drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor ok 20-30 min (zależy od piekarnika) Po upieczeniu studzić na kratce, by ser lekko stężał. Dodatkowo drożdżówki można udekorować lukrem.

 

Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem