GOSPOSIE POLECAJĄ
Wszystkie KGW z gminy Werbkowice są wyjątkowe. Mają swoje nazwy i charakterystyczny dla siebie kolor. KGW z Turkowic to „Kobiety z klasą”, od innych odróżnia się kolorem pomarańczowym (panie noszą ozdoby, apaszki w tym kolorze). Na czele koła, które skupia 24 gosposie, stoi Małgorzata Łukiewicz. Aktywnie działa w nim też pani sołtys – Anna Piotrowska, miejscowa bizneswoman. – Mamy w GOK w Werbkowicach pięknie urządzoną kuchnię, gdzie sobie pichcimy, wymieniamy się przepisami i plotkujemy przy herbatce – mówi szefowa KGW. – Co roku tuż przed Wigilią przygotowujemy razem z innymi kołami kolację dla mieszkańców gminy. W tym roku odbędzie się 22 grudnia, o godz. 13, w GOK w Werbkowicach.
Z pewnością nie zabraknie na niej specjałów, które gosposie „z klasą” zaproponowały naszym czytelnikom. A oto one.
Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki: opakowanie mrożonego szpinaku, łyżeczka masła, 4 jaja, 2 puszyste twarożki śmietankowe lub chrzanowe, 20 dkg łososia w plastrach, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego.
Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odparowujemy i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy sztywną pianę. Masę szpinakową miksujemy z żółtkami, dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 min w temp. 190 stopni C. Wystudzone ciasto smarujemy twarożkiem, następnie na całej powierzchni układamy plastry łososia. Formujemy roladę i ciasto zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na kilka godzin, żeby zastygła.
Czubaretki
Składniki: 3 szkl. mąki, 30 dkg sera białego, 3 jajka, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, łyżeczka sody rozpuszczonej w łyżce wody, łyżeczka wódki lub octu. Z tych składników zagniatamy ciasto.
Farsz: 0,5 kg suszonych grzybów lub pieczarek, cebula, 10 dkg sera żółtego, olej do smażenia. Grzyby obgotować, usmażyć z cebulą. Do zimnego farszu dodać starty żółty ser.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Od talerzyka deserowego wycinać kółka i zlepiać pierogi widelcem. Smażyć w głębokim oleju z obu stron.
Barszcz z buraków kiszonych
Duże buraki myjemy, obieramy, kroimy na plastry i układamy w garnku. Dodajemy trochę soli i parę ząbków czosnku. Zalewamy letnią przegotowaną wodą, żeby całe buraki były zanurzone. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 dni. Następnie odcedzamy, dodajemy cukier do smaku. Przed podaniem jedynie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Oprac. Aneta Urbanowicz
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).