Wtorek, 06 lipca 2010

Wrzosowy, lipowy czy gryczany – każdy jest dobry

MIÓD NA... PROSTATĘ

Czytasz wydanie archiwalne Tygodnika Zamojskiego z 06 lipca 2010. Zobacz najnowsze wydanie.


MIÓD NA... PROSTATĘ
Leczenie darami przyrody jest bodaj tak stare jak świat. Człowiek, aby uśmierzyć ból, od niepamiętnych czasów uciekał się do roślin, którym przypisywał początkowo magiczną moc, a następnie uczył się poznawać ich właściwości.

 

Ale nie tylko rośliny wykazują działanie lecznicze. Również naturalne produkty, m.in. miody wytwarzane przez pszczoły z nektaru kwiatowego, które od lat znajdują uznanie i wzbogacają naszą dietę.

Mniej popularne gatunki
Miodów pszczelich jest kilka gatunków, a każdemu z nich przypisuje się określone właściwości. Stosunkowo rzadko występuje, a tym samym jest trudno osiągalny, miód wrzosowy. Wyróżnia się jasnobrunatną barwą z odcieniem czerwonawym, zaś przede wszystkim galaretowatą substancją. Ma słabo wyczuwalny zapach kwiatów wrzosu i przyjemny lekko gorzkawy smak. Ta najmniej popularna odmiana miodu zalecana jest mężczyznom w starszym wieku.

Jacek Kolesiewicz


Komentarze do artykułu:





Proszę czekać... Proszę czekać...