• Total PROMOCJA
  • Sobianek
Wtorek, 2 lutego 2021

KREDENS ŻYWNOŚCI

KREDENS ŻYWNOŚCI
Dobra kuchnia to kuchnia prosta i smaczna. A gdy potrawy wykonamy z lokalnych, świeżych produktów – sukces gwarantowany. Z tego założenia wychodzą panie ze Stowarzyszenia Kobiet Gminy Hrubieszów – Polskie Kwiaty. Pod koniec koniec ub. roku wydały folder „Prawdziwy smak, czyli Kredens Żywności w gminie Hrubieszów”. Publikacja współfinansowana została ze środków Unii Europejskiej. W folderze można znaleźć przepisy na dania, które panie przygotowywały podczas cyklu warsztatów, ale też garść cennych porad dotyczących wykorzystywania przypraw z przydomowego ogródka. Dziś prezentujemy kilka receptur z tej wyjątkowej publikacji. Życzymy smacznego!

Roladki z łopatki
Składniki: 4 plastry łopatki wieprzowej (po 100 g), łyżeczka koniaku, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki białego pieprzu, 400 g pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła, łyżka parmezanu, łyżka mąki, łyżka oleju, łyżeczka soli, 1/4 l bulionu, 1/8 l słodkiej śmietany.
Wykonanie: Plastry mięsa nacieramy koniakiem z curry i pieprzem, układamy jeden na drugim i odstawiamy na jakiś czas. Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy na plasterki i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby w kilku porcjach podsmażamy na maśle. Każdą po pół minuty. Następnie przekładamy na sito. Tak samo postępujemy z cebulą po czym mieszamy ją z grzybami i serem. Masą smarujemy plastry mięsa, rolujemy i spinamy wykałaczką. Roladki obtaczamy w mące, solimy i układamy ciasno obok siebie na patelni. Dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem dolewając co jakiś czas wodę. Po wyjęciu roladek, na patelnię wlewamy śmietankę i przygotowujemy sos. Podajemy z ziemniakami z wody.

Kaczka faszerowana mięsem
Składniki na farsz: 350 g mielonego mięsa, 100 g startego parmezanu, pół cebuli, trzy żółtka, 1/3 słoiczka zielonych oliwek bez pestek, 100 g wędzonej szynki, pół łyżki mleka, gałka muszkatołowa oraz sól i pieprz do smaku. Składniki na kaczkę: oczyszczona kaczka o wadze ok. 1,8-2 kg, pół cebuli, 10 łyżek oliwy, 2 łyżki masła, łyżeczka koncentratu pomidorowego, pół szklanki wina wytrawnego czerwonego, gałązka rozmarynu, 2 szklanki bulionu drobiowego, 2 jajka.
Wykonanie: Szynkę kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Oliwki kroimy na połówki. Mięso mielone mieszamy z pokrojoną szynką, żółtkami, mlekiem, cebulą, oliwkami i parmezanem doprawiając do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kaczkę napełniamy farszem i wiążemy bawełnianą nicią. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oliwie z masłem dodając gałązkę rozmarynu. Na to kładziemy kaczkę i zrumieniamy. Podsmażoną kaczkę podlewamy winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy do miękkości od czasu do czasu podlewając bulionem.

Pasztet warzywny z fasoli
Składniki: 500 g fasoli białej, marchewka, cebula, opcjonalni - kawałek selera, 2-3 jajka, 3-4 łyżki oliwy, łyżeczka pieprzu, łyżeczka gałki muszkatołowej, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki majeranku, 2 ząbki czosnku, kilka oliwek, kilka suszonych pomidorów, bułka tarta i masło do formy.
Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą i ostawiamy na noc. Rano odcedzamy i gotujemy do miękkości. Lekko solimy do smaku. Warzywa gotujemy i studzimy (można to również zrobić dzień wcześniej). Wszystko razem mielimy lub blendujemy. Dodajemy jajka oraz przyprawy, a na koniec pokrojone w paseczki suszone pomidory i oliwki. Pieczemy w formie około 40 minut w temp. 170 st. C.

Konfitura do mięs z czerwonej porzeczki
Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki pozbawionej szypułek, szklanka cukru kryształ, kilka gałązek tymianku, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Cukier karmelizujemy w rondlu, dodajemy do niego czerwone porzeczki. Gotujemy delikatnie mieszając do rozpuszczenia karmelu. Następnie dodajemy listki tymianku i gotujemy do odparowania. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa krem z cukinii
Składniki: 400 g cukinii, cebula, ząbek czosnku, pół l bulionu, sól i pieprz.
Wykonanie: Cukinię myjemy i kroimy w drobne paski, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, następnie dodajemy roztarty czosnek, mieszamy i dodajemy cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem, i smażymy ok. 10 minut cały czas mieszając. Następnie całość przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy ok. 20 minut. Na koniec blendujemy na gładki krem.

Szarlotka z beza i duża ilością jabłek
Składniki na ciasto: 300 g maki pszennej, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego bądź cukru z prawdziwa wanilią, 150 g schłodzonego masła, 4 żółtka, płatki migdałowe. Składniki na masę: 2 kg umytych jabłek, łyżeczka cynamonu, 70 g orzechów włoskich, 70 g rodzynek. Składniki na bezę: 5 białek, 220 g cukru, płaska łyżka cynamonu.
Wykonanie: Do maki przesiewamy cukier puder, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce z grubymi oczkami w misce zanurzonej w wodzie podsypując mąką. Dodajemy żółtka i zagniatamy lub wyrabiamy mikserem. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie szykujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałeczki. Przekładamy na patelnię i smażymy około 10-15 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy cynamon, orzechy i rodzynki. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy dostosowując do rozmiarów blaszki (25x35 cm lub 25x40 cm). Ciasto układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 15-18 minut (funkcja góra-dół). Uważamy, by ciasta nie przypalić. Następnie wyjmujemy i odstawiamy. Czas na bezę: białka ubijamy w czystej i suchej misce stopniowo dodając cukier i cynamon. Ubijamy ok. 6 minut do rozpuszczenia cukru. Na ciasto w blaszce wykładamy masę jabłkową, a na wierzchu rozprowadzamy bezę. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 40 minut w 150 st. C.
Opr. jn

 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.50 zł).



Komentarze do artykułu:





Proszę czekać... Proszę czekać...